Edita Gruberová – how to kill Opera

De kunstvorm opera wordt niet alleen bedreigd door cerebraal onanistische regisseurs. Maar ook door bejaarde zangers die maar geen afscheid kunnen nemen. Hoever van de werkelijkheid moet je staan om maar door te blijven gaan, terwijl de stem eenvoudigweg niet meer om aan te horen is? Is er werkelijk niemand in de omgeving die deze tragische zangers van weleer een spiegel voorhoudt? Is er geen enkele zelfkritiek? Plácido Domingo is natuurlijk het bekendste voorbeeld: sinds hij baritonrollen meende te moeten gaan zingen, is het in een ijltempo bergafwaarts met hem gegaan. En neem deze stiekeme opname van Edita Gruberová, in 2019 uitgeweken naar Shanghai waar zij haar deconfiture voor een half gevulde zaal gestalte mocht geven. Eenvoudigweg niet om aan te horen en (als Violetta) ook niet om aan te zien. Wel kunnen wij dankzij deze uitvoering aanzienlijk meer begrip opbrengen voor de heer  Germont Sr.

 

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.
0 0 stem
Artikelbeoordeling
Olivier Keegel
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Herman Molendijk
Herman Molendijk
11 dagen geleden

Inderdaad tenenkrommend.
Verdi draait zich twaalf keer om in zijn graf.
Kortom, stop in godsnaam met deze wanvertoningen en ga in de luwte lekker lesgeven.

Jacques Liers
Jacques Liers
11 dagen geleden

Beste Olivier, hoe meer ik je lees hoe meer ik herleef. Jaaaaren geleden was ik op een concert van Edita. Gans Luik stond op de banken. Een schandaal, Ik heb het uitgezeten om dit nu te kunnen schrijven. Toen heb aan de heer Mazzonis geschreven dat hij beter iets meer inkom vraagt en zangers neemt die nog kunnen zingen. Ik ontmoette hem later aan de opera Salle Garnier en had het erover; Hij zegde zich dat niet te herinneren maar eigenaardig sindsdien hadden we altijd goede concerten. Hetzelfde voor Placido, barreert zo carrieres van goede jonge baritons. Echt geen cent… Lees verder »

Kersten van den Berg
Kersten van den Berg
10 dagen geleden
Antwoord aan  Jacques Liers

Inderdaad, wantoestand. Te veel oren willen enkel NAMEN horen. Thomas Hampson als heldenbariton, etc. etc.

A. Minis
A. Minis
11 dagen geleden

Triest. Ik heb beide zangers meegemaakt in Wenen, ongeveer dertig jaar geleden. Edita Gruberova was een fantastische Donna Anna, minutenlange ovatie en haar naam werd gescandeerd, terecht. Placido Domingo was een geweldige Otello. Wat er nu gebeurt is in-triest.

Harry
Harry
10 dagen geleden

Beetje makkelijk commentaar geven op een handycam opname. Van Gruberova zelf hadden de reizen naar China en Japan al jaren niet meer gehoeven, maar ze werd verzocht (incl. gewenst programma zoals Traviata aria’s. Lakmé heeft ze wijselijk geweigerd). Intussen is aan jullie wensen voldaan: effectief is ze per 20 dec 2019 afgezwaaid. Rest de fans nog de herinneringen en (goede) opnames.

Laatst bewerkt op 10 dagen geleden door Harry