The Masked Singer. Heeft u ook zo geweldig genoten van het van Zuid-Korea gepikte programma “The Masked Singer” ? Helaas hebben wij het moeten missen: ons tv-toestel kan RTL 4 niet ontvangen. Maar “bekende Nederlanders, die gemaskerd de strijd met elkaar aangaan”, een kostelijk idee!
You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.
In de orkestwereld zijn “blinde audities” een bekend verschijnsel. Zou dit niet ook iets voor de opera zijn? Een blinde auditie, achter een scherm. zonder kennis van opleiding, naam of etniciteit (zeer “woke”). Een oordeel gebaseerd op zangprestaties. Misschien helemaal niet gek, ondanks alle bezwaren die zich inmiddels in uw denkraam genesteld hebben. We houden het voorlopig even op “misschien”.
Zeker, opera is een theatrale kunstvorm, maar wel gebaseerd op de stem. Het vermogen van een zanger om de rol te zingen staat onzes inziens voorop. Als de zanger (m/v/lgbtqia+) toevallig de looks heeft, is dat uiteraard meegenomen. Voor sommige rollen is Anna Netrebko nu eenmaal beter geschikt dan Aafje Heynis.
Er is veel te zeggen voor de stelling dat niemand de rol van Aïda beter heeft gezongen dan Leontyne Price. Price is misschien wel de grootste Amerikaanse operazangeres aller tijden. Zij zong tal van rollen in haar carrière, maar Aïda was in feite de enige rol waarvoor ze de juiste looks had.
Als er blinde audities waren geweest, zou Leontyne Price onzes inziens zeker óók als Aïda zijn gecast: op basis van haar vocale capaciteiten. Aïda is een Ethiopische prinses, dus de Afro-Amerikaanse Leontyne Price was qua uiterlijk een betere match dan bijna elke andere sopraan die die rol ooit heeft gezongen.
In de loop van haar carrière werd Price gecast voor rollen van uiteenlopende etniciteit en nationaliteit. Zoals elke grote operazanger of -zangeres.
Decennialang werden operazangers vooral ingehuurd op basis van hun vocale capaciteiten. Het kon niemand iets schelen of de Italiaan Franco Corelli de rol van Don Jose in Carmen zong. Don Jose is Spaans, maar de opera is Frans, en Corelli’s Frans klinkt nogal Italiaans. Maar zijn stem maakt hem tot een van de beste Don Jose’s ooit.
Leontyne Price in Aida. “O patria mia”.
Franco Corelli. La fleur. Carmen.
Er is een opname van Carmen waarin Corelli tegenover Leontyne Price staat. Carmen is Spaans, Leontyne Price is Amerikaans en Herbert von Karajan en de Wiener Philharmoniker zijn Oostenrijks. Er was ook een rol weggelegd voor de Italiaanse sopraan Mirella Freni en de Amerikaanse bariton, Robert Merril. Behalve wellicht in het orkest, is in de gehele opname geen Franse of Spaanse uitvoerende te vinden. Waarom? Omdat de opera ooit vooral draaide om vocale kwaliteit. Vooral, niet uitsluitend. Want opera heeft net zo’n sordid past als andere takken van de kunstsector c.q. de entertainmentindustrie. De opera was echter de enige plek waar een zanger werk kon krijgen op basis van zijn stem en niet op basis van zijn fysieke verschijning.
De grote operazangers uit het verleden vormden een uiterst gemengd gezelschap als het ging om “good looks”. Het enige wat ze gemeen hadden was de artistieke kwaliteit en het gezag waarmee zij hun rol konden zingen.
In de afgelopen 20 jaar behoort de meerderheid van de operazangers tot de beautiful people. De stem werd steeds minder belangrijk. Het principe dat opera een theatrale kunstvorm is die gebaseerd is op de stem, lijkt verlaten. En als men die stem minder belangrijk vindt, wordt de bijl gelegd aan de wortel van de opera en ontaardt deze kunstvorm in de bizarre en schabouwelijke mishandeling zoals deze door het huidige postmodernisme in praktijk wordt gebracht.
Kunnen blinde audities werken in de opera? Natuurlijk niet. Het is te gemakkelijk om de stem van een zanger te herkennen.
Wild ideetje. Zouden sponsors, die nu geacht worden jaarlijks een zak geld voor de deur van een operagezelschap te zetten, zich niet eens over een (favoriete) operazanger kunnen ontfermen? Niets nieuws onder de zon. Gebeurt al 400 jaar.
Geen RTL4 in San Diego, Garret? Nou je mist er niet veel aan. Opera’s klinken sowieso beter op de radio. En dan wordt de broodnodige fantasie ook niet uitgeschakeld.
Ach, het oog wil ook wat!🎼🌷🌷🌷🌷🎼Ps in een Chinese restaurant, werd ik bediend door een Volendamse dame, kent u dit dialect?