Sigiswald Kuijken. Niet iedereen trapt erin !

“Het stuk is rijk genoeg aan ideeën en spreekt voor zichzelf.” Sigiswald Kuijken, La Petite Bande, in Trouw, n.a.v. Così fan tutte.

“We gaan niets actualiseren, want dat vind ik een onderschatting van het publiek.”

Mozart heeft alleen kunnen zien wat toen gangbaar was, en hij was er tevreden mee. Het is zaak om die taal opnieuw te zoeken en te spelen. Je hoeft niets te interpreteren, dat vind ik bijna een vies woord. Een schilderij van Vermeer ‘vertaal’ je ook niet. “

actualisering is onderschatting van het publiek

Sigiswald Kuijken
Sigiswald Kuijken. Beeld Marco Mertens.

Het stuk is rijk genoeg aan ideeën en spreekt voor zichzelf“,

aldus Sigiswald Kuijken, La Petite Bande, in Trouw, n.a.v. Così fan tutte.

“We gaan niets actualiseren, want dat vind ik een onderschatting van het publiek.”


“Mozart heeft alleen kunnen zien wat toen gangbaar was, en hij was er tevreden mee. Het is zaak om die taal opnieuw te zoeken en te spelen. Je hoeft niets te interpreteren, dat vind ik bijna een vies woord. Een schilderij van Vermeer ‘vertaal’ je ook niet. “
3 2 votes
Article Rating
Olivier Keegel

Editor-in-Chief

Chief Editor. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

No Older Articles
No Newer Articles
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
W. van Essenbeek
W. van Essenbeek
1 year ago

Tja, ik heb dan wel in een opwelling gezegd dat ik DNO (voorlopig) links zou laten liggen, maar dan komen ze met één van mijn all time favorites, Giulio Cesare in Egitto van the one and only GFH! Je moet naar mijn bescheiden mening wel van goeden huize komen om dat te verpesten. Wie is ook alweer de regisseur? O, hm, dat maakt wel nieuwsgierig! De eerlijkheid gebiedt dat ik de door hem geregisseerde Die ersten Menschen best wel te pruimen vond. Maar dat kan natuurlijk in de eerste plaats komen doordat ik van het werk an sich, van de… Read more »

W. van Essenbeek
W. van Essenbeek
1 year ago

En wat was het een genoegen om erbij te zijn vanmiddag! En gisteren naar de livestream van een werkelijk overweldigende The Hours uit New York. Wat een compositie, wat een uitvoering! Na een bezoek aan Turandot dreigde het helemaal mis te gaan met mij, vandaar dat ik door de arts op een streng dieet van kwalitatief hoogwaardige producties ben gezet. En gaat het weer wat beter? Ja, gelukkig wel, dank u.