Die Zauberflöte: nu ook in Amsterdam!

Zauberflöte

Voorpret

Waar iedere operaliefhebber altijd naar uitkijkt: hoe gaat het nieuwe seizoen eruit zien? Mevrouw De Lint kon onlangs de spanning bij de operaliefhebbers wegnemen. Hoewel, het gaat, aldus benadrukte mevrouw De Lint, vooral om “nieuw publiek”, niet zozeer om operaliefhebbers. Er moeten, via allerlei voordelige regelingen, vooral “jonge mensen” Het Muziektheater ingeplempt worden. Deze “jonge mensen” hebben nog nooit een opera in haar oorspronkelijke libretto-getrouwe uitvoering bijgewoond, en weten dus niet beter dan dat de Loy-Bieito-Warlikowski hupsafladder de norm is. Dus het mes snijdt aan twee kanten. Lekker volle zalen (goed voor de subsidieaanvraag) en een ondeskundig, niet-kritisch publiek waar je geen last van hebt. DNO heeft haar zaakjes prima voor elkaar. Hobbyisme en cliëntelisme zijn nu gebaseerd op een met dubieus zand gemetseld fundament. Gaat voorlopig nog wel even mee, maar zal te zijner tijd toch bezwijken als de onvermijdelijke andere wind stevig begint te waaien.

Zauberflöte

Et voilà !

Wij laten u niet langer in spanning, en sommen al het heerlijks even voor U op. Waar velen naar uitgekeken heben zijn voorstellingen als Innocence (overgenomen uit Aix-en-Provence, 2021) in een regie van Simon Stone, die Lucia di Lammermoor al eens om zeep hielp, verder   Een lied voor de maan, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, The Theory of everything (inclusief spoken word-kunstenares Roziena Salihu; niet te missen! ). Ook op het programma La traviata, een productie van De Norske Opera (Oslo)  Oedipus Rex/Antigone (Oedipus Rex van Stravinsky gecombineerd met een een vrouwelijke tegenhanger: Antigone van Sammy Moussa; wokie wokie!).  Liefhebbers van belcanto moeten vooral The Shell trial niet overslaan: regisseur Roelofse wil de eenvoudigen van geest naar het operatheater lokken! We kijken ernaar uit.

Verder zijn er nog wat middle-of-the-road werkjes gepland: Lohengrin (regisseur Loy, dat scheelt weer in de kosten voor het decor), Agrippina (een productie uit 2019 van  Covent Garden,   Hamburg en München),  Roberto Devereux, Il trittico en Fidelio.

Zauberflöte

De kers op de taart

Is het programma zoals boven beschreven al een operaparadijs, de kroon op het Zwitserse precisie-uurwerk wordt gevormd door een vrij onbekende opera van Mozart: Die Zauberflöte!

We zijn eens nagegaan of dit werk al eerder bij DNO gepresenteerd werd. Bleek toch wel mee te vallen:

1988/1989       Die Zauberflöte !
1995/1996       Die Zauberflöte !
1998/1999       Die Zauberflöte !
2009/2010      Die Zauberflöte !
2012/2013      Die Zauberflöte !
2014/2015      Die Zauberflöte !
2015/2016      Die Zauberflöte !
2017/2018      Die Zauberflöte !
2018/2019      Die Zauberflöte !
2023/2024     Die Zauberflöte !

Vergeleken met een prachtopera als L’Amico Fritz (0 x sinds opening Muziektheater) scoort Die Zauberflöte bij nader inzien toch best aardig. Maar toch, met Pamino en Pamina vragen wij ons af: “Welche Freude ist wohl größer?”

Olivier Keegel

Zauberflöte
3.8 6 votes
Article Rating
Olivier Keegel

REVIEWER

Chief Editor 2019-2024. Now reviewer. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

No Older Articles
No Newer Articles
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
chris horsmeier
chris horsmeier
1 year ago

Wat een gezeur over E of dubbel E.
Het gaat om de programmering.
Ja zoveel andere een Zauberflote is er geen andere Mozart b.v. Cosi?
Verdi weer Traviata?
zoveel andere Verdi s Waar blijft de Othello zoals beloofd door Viotti?
Geen Bellini, geen r.Strauss niets van operette. Weinig nederlandse zangers.
Zo kunnen we nog wel doorgaan.
Vraag wat is er met Eva Maria Westbroek ? Totaal verdwenen.
Chris Horsmeier.

Jan Bouman
Jan Bouman
1 year ago

Hi Olivier, dank voor de reactie. Wij verschillen van mening ook na mijn commentaar op uw bijdrage over de Nederlandse Opera van heden morgen.
Met vriendelijke groet,
Jan Bouman
PS Uw naam staat onder dit artikel Olivier Kegel vandaar weer een verwarring.

Jan Bouman
Jan Bouman
1 year ago

Waarom is meneer Olivier Kegel, als immer, cynisch over de programmering van de Nederlandse Opera? Het komt mij voor dat meneer Kegel alles wat Sophie de lint programmeert bij voorbaat negatief benadert…echter de zaal zit vol enthousiaste publiek, een jong publiek wordt naar de opera gelokt en zijn zeer enthousiast. En meneer Kegel maar zeuren en zijn ouderwetse mening, dat alles vroeger beter was, maar volhouden en blijven jammeren. De ware operaliefhebber zal altijd open staan voor vernieuwing en ja daar zit soms een misser tussen. Dit lijkt voor de hoofdredacteur Olivier Kegel een gruwel, in ieder geval in zijn… Read more »

Jan Bouman
Jan Bouman
1 year ago
Reply to  Olivier Keegel

Zie ik uw naam toch weer geschreven: Olivier Kegel…..U zei nog tegen mij het is KEEGEL. Afijn peanuts..
Ik weet niet bij welke première u was blijkbaar niet bij Maria Stuarda.
TROUW: Stormachtige ovaties van een uitzinnig publiek.. 4 sterren..
NRC: een verschrikking om met volle teugen van te genieten..4 sterren..
Theaterkrant: een spetterende top prestatie..
Wellicht heeft u een klein permanent dipje..
Genieten is ook kunst..

Fred
Fred
1 year ago

heerlijk om te lezen, het is net als in Nederland, een bende