Zazà bij Theater an der Wien

Een nieuwe produktie van het Theater an der Wien. Premiere op 16 september 2020: Leoncavallo’s Zazà, een “commedia lirica” in vier akten uit 1919, op een libretto van Ruggero Leoncavallo en Carlo Zangarini.

Voorstellingen op 18, 21, 23, 25 en 27 september 2020, 19.00 uur. Inleiding: zondag 13 september 2020, 11.00 uur. Voor informatie klikt u HIER.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Zazà: Svetlana Aksenova
Milio Dufresne: Nikolai Schukoff
Cascart: Christopher Maltman
Floriana / Signora Dufresne: Dorothea Herbert
Anaide, Zazàs Mutte: Enkelejda Shkosa
Natalia, Zazàs Zofe: Juliette Mars
Bussy, Journalist: Tobias Greenhalgh
Courtois, Impresario: Erik Årman
Duclou, Regisseur: Dumitru Madarasan
Marco / Augusto: Johannes Bamberger
Totò Dufresne: Livia Gallenga / Vittoria Antonuzzo

ORF Radio-Symphonieorchester Wien
Arnold Schoenberg Chor

Musikalische Leitung: Stefan Soltész
Inszenierung: Christof Loy

De Een Wil De Ander (R.Shaffy)

Zazà is de populaire ster van het variététheater Alcazar in St. Etienne. Alle mannen liggen aan haar voeten, alleen de Parijse zakenman Milio Dufresne lijkt meer gecharmeerd door haar rivaal Floriana. Het gras is altijd groener bij de buurman en dus zet Zazà haar zinnen op Dufresne. Ze wedt met journalist Bussy dat Dufresne in een mum van tijd voor de bijl zal gaan. Easy peasy japanesey lukt het, want Dufresne begeert Zazà wel degelijk, maar hij voelt zich niet zo zelfverzekerd en is ook bang voor zijn goede naam. Zijn zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon als Zazà haar charmeoffensief inzet. De twee worden een stelletje.

Hier: Denia Mazzola als Zazà. Teatro Massimo di Palermo, 1995.

Dat loopt natuurlijk slecht af. Zazà wordt serieus verliefd op Milio Dufresne. Geen goed idee. Cascart, haar college en ex, vertelt haar dat hij Dufresne in Parijs met een andere vrouw heeft gezien. In razernij zet Zazà koers naar Parijs en valt Dufresne’s appartement binnen om “kennis te maken” met haar concurrente.

Svetlana Aksenova, hier in actie als Tatjana.

In de woning treft ze een klein meisje aan. Is het dus nog erger dan zij dacht? Nee, want dit is maar de dochter van Dufresne, Totò. Het kleintje vertelt Zazà over haar moeder en over de plannen om binnenkort met het gezin naar Amerika te verhuizen. Voorzichtig brengt Zazà het nieuws dat Dufresne ook met haar getrouwd is. De schelm heeft dus gelogen over zijn burgerlijke staat.

En dan heb je de poppen aan het dansen. Mevrouw Dufresne komt johnlanting-gewijs thuis. Zazà doet maar net of zij een verkeerd adres heeft opgekregen en maakt dat ze wegkomt. Ze neemt zich voor het geluk van dit gezin niet in de weg te staan; ze realiseert zich haar eigen droevig lot en zulks wil zij de kleine Totò niet aandoen. Het tere gemoed van een variëté-artiest.

Haar eigen lot, wat was dat dan wel? Allen: “Gebroken gezin!” Zazà’s vader had haar moeder Anaide in de steek gelaten, waarop moeder de strijd verloor van de alcoholduivel. Wanneer ze Dufresne weer ontmoet, maakt ze het uit. Hij onthult eindelijk zijn ware burgerlijke staat. Zazà houdt niet eens een fijne herinnering over aan haar relatie met Dufresne. Romantische liefde? My foot!

Ze legt zich bij het onvermijdelijke neer. Zazà accepteert haar bestaan als variëtéster.

©Theater an der Wien

 

We like to get in touch with our readers. Comments and remarks are most welcome! (See below.)

0 0 votes
Article Rating
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments