Westerling – van KNIL-kapitein tot operazanger

Raymond Pierre Paul Westerling (1919–1987) was tijdens de Indonesische opstand commandant van de Speciale Troepen van 1946 tot 1948. Hij werd gestationeerd in Zuid-Celebes, dat leed onder de zgn. “rood-witte terreur”: moordpartijen door Indonesiërs onderling, waarbij in het eerste half jaar van 1946 al 1200 slachtoffers vielen.  Roversbendes, misdadigers en extreem geweld hanterende Indonesische groepen terroriseerden onder de banier “rood-wit” de plaatselijke bevolking, waardoor ook het economische leven lamgelegd werd. Indo-Europeanen en Chinezen werden het slachtoffer van deze moordbendes, die voor totale anarchie zorgden. Westerling slaagde er met een unieke, maar omstreden contra-guerrillatactiek in de rood-witte terreur op Zuid-Celebes een halt toe te roepen en de rust, orde, rechtsorde en het economische leven te herstellen. Onder druk van aanhoudende negatieve publiciteit besloot de Nederlandse regering dat Westerling op 16 november 1948 het commando moest neerleggen.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Terug in Nederland werd Westerling beschuldigd van oorlogsmisdaden. In 2019 verscheen een boek van de jurist Bauke Geersing (1944), waarin het optreden van Westerling op basis van oorspronkelijke en niet eerder gebruikte primaire bronnen, officiële door de regering opgedragen onderzoeken en andere historische documenten een geheel ander beeld ontstond van deze militaire commandant. Geersing stelt dat Westerlings optreden op grond van het geldende noodrecht  aangemerkt dient te worden als een noodzakelijke militaire actie, gegrond in dat zelfde noodrecht. Geersing betoogt dat Westerling zijn contra-guerrilla effectief en proportioneel uitvoerde. Hij vindt Westerling een kundig en succesvol militair commandant en zeker geen “oorlogsmisdadiger” of moordenaar, zoals, aldus Geersing, tientallen jaren ten onrechte is beweerd. Even ter herinnering, zo werden Nederlandse Indiërs en Molukkers door de Nederlandse regering behandeld:

Hoe dit ook zij, eenmaal terug in Nederland, werd Westerling geconfronteerd met de vraag: wat nu? Na het schrijven van zijn memoires en enig grasduinen in het rechts-politieke landschap (inclusief het voorbereiden van een coup in Indonesië) werd een deksels plan in zijn denkraam geconstrueerd: een carrière als operazanger! Een lang gekoesterde wens van zijn (Turkse) moedertje! U vermoedt dat wij schertsen, maar dat is zeker niet het geval. Van soldaat tot operazanger was niet de primeur van Bastiaan Everink, maar van Raymond Westerling! Waarbij aangetekend zij dat Everink aanzienlijk succesvoller is dan Raymond ooit geweest is.


Grote mondholte

In 1956 neemt Westerling zanglessen bij de Leidschendamse muziekpedagoog Coen Ruivenkamp, en velen voorspellen hem een gouden toekomst als dramatische tenor. Coen Ruivenkamp wijst erop dat Raymond Westerling over “een abnormaal grote mondholte, zeer brede stembanden en een sterk Italiaans timbre” beschikt. Raymond pakt de zaken serieus aan, roken en drinken is er niet meer bij. Het is nog een kwestie van tijd, of er is een nieuwe, sensationele Radames geboren. Er wordt zelfs al over het opnemen van een grammofoonplaat gesproken.

En inderdaad, de plannen worden werkelijkheid. Westerling gaat optreden bij de “Haagse lekenopera”. Zijn leraar Reuvenkamp heeft grote verwachtingen van hem, want zijn pupil beschikt al over een breed repertoire: de opera’s Tosca, Cavalleria Rusticana en Aïda hebben geen geheimen meer voor hem.

En dan maakt onze ex-Kniller zijn debuut, op 8 juni 1958, niet in Den Haag, maar in Breda, bij een gezelschap dat onder leiding staat van, u raadt het nooit, zijn zangleraar Coen Reuvenkamp. Leo Riemens spreekt over “goed stemmateriaal, dat bij een verdere polijsting zeer veel mogelijkheden zou hebben”.

Er is grote belangstelling voor het debuut van Westerling; zowel de BBC als Radio Keulen besteedt er aandacht aan. Het debuut wordt geen doorslaggevend succes. Westerling wordt weliswaar door het publiek hartstochtelijk toegejuicht, maar dagblad De Tijd merkt daags na de première op dat de oud-Kniller “niet kan zingen noch toneel spelen”. Een dag later zou opgetreden worden in Den Haag, maar dat ging niet door omdat er moeilijkheden werden gevreesd van Wesselings politieke tegenstanders, maar voornamelijk omdat er maar 400 kaarten waren verkocht.

Westerling laat zich niet uit veld slaan, en zet zich aan verdere studie. In 1962 verleent minister Cals van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen hem een studiebeurs. De Nederlandse Opera ziet er niets in, maar minister Cals, dezelfde Cals die aan de wieg stond van de teloorgang van het onderwijs in Nederland, drijft zijn zin door. Westerling krijgt op zijn 42e een studiebeurs. Maar binnen een goed halfjaar is het alweer gedaan met de beurs. De Nederlandse Opera weet de regering ervan te overtuigen dat Westerlings vorderingen “te gering” zijn.

In 1967 is Westerling te gast bij het toen populaire tv-programma Mies en scène van Mies Bouwman. Er is een zonderling in het programma te gast die op de bromfiets naar Vietnam wil om aldaar vrede te stichten. Westerling is ook te gast, en ook hij wil naar Vietnam, maar wat hij er wil doen blijft onduidelijk. Over opera wordt niet meer gesproken.

Zijn laatste levensjaren onderhoudt Westerling in zijn levensonderhoud als handelaar in tweedehands boeken, totdat hij op 26 november 1987, op 68-jarige leeftijd, in zijn woonplaats Purmerend aan een hartstilstand overlijdt.

5 1 vote
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments