Schateren met Spanga

IN SPANGA IS NEDDA VRIJ VAN LUST

Een van de onweerlegbare voordelen van het ouder worden is de onverschilligheid ten opzichte van het menselijk tekort. Dat wij binnen afzienbare tijd ten onder zullen gaan aan de combinatie van een tsunami uit de Noordzee en een volledig geïslamiseerd overheidsapparaat, het zij zo. Na ons de zondvloed. De euforische onverschilligheid die slimme 60-plussers koesteren, staat in schril contrast met hetgeen er van hen door de post-Biovakantieoord maatschappij verwacht wordt. De Krasse Grijsaard is het standaardmodel, langs deze lat wordt elke Drees-trekker, vaak een tevreden roker derhalve geen onruststoker, meedogenloos gemeten. Een genoeglijke levensavond [een balletje gehakt van Louman, het bezoek aan de keilenwinkel, in slaap vallen in Het Muziektheater, een hartverwarmend samenzijn met Mevrouw/Meneer de Echtgeno(o)(te)] wordt als volstrekt onvoldoende bestempeld door het schabouwelijke gedachtegoed dat ons tegemoet walmt uit de krochten van Mensen van Nu. Gij zult Nordic walken! Gij zult reizen en het in die hoedanigheid naar uw zin hebben! Gij zult participeren in maatschappelijke ontwikkelingen gedicteerd door de griezels van optimisten door-dik-en-dun, en gij zult NIEUWSGIERIGHEID aan de dag leggen naar alles wat eigentijds, bespottelijk, ongemakkelijk en onbetamelijk is.

Ik voldoe volledig aan het beeld van de nieuwsgierige 60-plusser. U zult niet geïnteresseerd zijn in een volledige beschrijving, maar mag ik u een voorbeeld geven? Waar ik, met mijn ontluikende belangstelling voor opera, altijd bijzonder nieuwsgierig naar ben, en ook met volle teugen van geniet, zijn de teksten die preluderen op de operavoorstellingen tussen de koeienstront. Allen: Spanga! Jazeker wel! Ik neem deze teksten steeds met intense belangstelling tot mij.

Dit keer is Leoncavallo het slachtoffer. Geen Cav/Pag, dat kan écht niet meer “anno 2019”, maar Pag/Tabar. Bravo! Leuk, origineel, en volgende keer wellicht een Cav/Trist ? De teksten die deze Pag/Tabar aankondigen, zijn werkelijk om te smullen. Niet alleen voor de eigentijdse Drees-trekker, maar ook voor de neerlandicus!

Bewoner Spanga over jaarlijkse invasie:

Ik vermoei u niet meer dan u één zinnetje in de maag te splitsen: “De personages Nedda (Pagliacci) en Giorgetta (Il Tabarro) worden niet gedreven door lust, maar door de dringende behoefte om zichzelf opnieuw uit te vinden.”

Respect. Nieuwsgierigheid geprikkeld? Check!
Leeftijdsgebonden sociaal-linguïstische achterstand inzake de gebezigde terminologie? Check!
Er zijn van die uitdrukkingen waarvan ik nooit de betekenis heb kunnen doorgronden: “dicht bij jezelf blijven”, “voor jezelf kiezen”, “zoiets hebben van” (“dan heb ik zoiets van shit of zo”). Ook het adres van het laboratorium waar het “zichzelf opnieuw uitvinden” dagelijkse praktijk is, heb ik nooit kunnen vinden. Noch in de Gele Gids (those were the days….) noch op het internet.

Kortom, een uitdaging. Even rustig en analytisch nadenken. Nada uit Pagliacci “niet gedreven door lust maar door de dringende behoefte om zichzelf opnieuw uit te vinden.”

OPNIEUW uitvinden, dus een uitvinding die een eerdere vervangt. Niet gedreven door lust….. Ik kom er niet uit, dus te rade gegaan bij Wikihow: “Het opnieuw uitvinden van jezelf betekent niet dat je kleine babystapjes moet nemen om een iets ander persoon te worden – het betekent dat je vol overgave in een nieuwe en verbeterde versie van jezelf duikt.”

Akkoord. In een nieuwe versie van jezelf duiken, maar in casu “niet gedreven door lust”.

Ik geloof dat ik het begrijp. Nog even snel checken in het libretto:

Nedda: “Vivrò sol dell’amor ch’hai destato al cor mio!” (Ik kan alleen verder leven met de liefde die je in mijn hart gewekt hebt.) Lust? Nee. Check!

Nedda: “Sì, t’amo, t’amo!” (vertaling overbodig; lust duidelijk afwezig)

Baciami, baciami! (Tongen! Tongen! Geen lust. Meer iets van “jezelf opnieuw uitvinden”. Check!

Nedda: Sì. Baciami. (Ja, lekker tongen.)

Nedda en Silvio samen: Sì, ti guardo e ti bacio; t’amo, t’amo! (Ja, ik kijk naar je, ik tong met je, I luv you, I luv you! Geen lust te bekennen. Check.)

Nedda: A stanotte, e per sempre tua sarò! (Ik kom vanavond even je postzegelverzameling doornemen. Alleen filatelistische lust. Check!)

Ik ben volkomen overtuigd. Ik ben een Mens van Nu!

Zie hier hoe Adriana Maliponte zichzelf opnieuw uitvindt.

0 0 votes
Article Rating
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments