Schubert & Co.

Brahms beschouwde Schubert, onder voorbijgaan aan Schumann en Mendelssohn, als de opvolger van Beethoven. Inzonder over Schuberts liederen liet de langbaardige componist zich in uiterst lovende bewoordingen uit, en tekstschrijver Johann Mayrhofer (1787–1836) deelde in de roem; hij werd door Brahms beschouwd als “der ernsthafteste aller Schubert-Freunde”.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Deze Mayrhofer was een gecompliceerd ventje, waarschijnlijk chronisch depressief, getergd door allerlei dubieuze innerlijke driften die hij verwerkte in voor die tijd tamelijk revolutionaire taalvormen. Hij leverde Schubert de tekst voor 47 liederen en 2 Singspiele.

Schubert en Mayrhofer ontmoetten elkaar in 1814. Hun artistieke eersteling was  “Am See”, D124. In 1818 verhuisde Schubert naar het huis van Mayrhofer. Dat hun relatie zich niet beperkte tot artistieke samenwerking, wordt door menig Schubert-kenner niet voor onmogelijk gehouden. Mayrhofer had het in een van zijn brieven over de sensualiteit van Schubert die zo goed samenging met zijn eigen introspectieve karakter. Ja ja. Maar in plaats van ons aan onverantwoorde speculaties te bezondigen, reiken wij u liever een Schubert/Mayrhofer-compositie aan: Der Sieg, D805, klik HIER, uitgevoerd door Matthias Goerne en Eric Schneider (piano).

In 1820 bekoelde hun vriendschap. Schubert raakte meer en meer gecharmeerd van een jongere generatie romantische dichters en maakte steeds minder gebruik van Mayrhofers teksten. Mayrhofer was ontzet door het verlies van zijn vriend. Hij pleegde zelfmoord door uit het raam te springen.

In 1815 componeerde Schubert muziek voor Mayrhofers toneelstuk Die Freunde von Salamanka, D326. Schubert was pas achttien, toen hij dit Singspiel voltooide. Aan de inhoud kunnen we gevoeglijk voorbijgaan; het gaat over een heldhaftige Fidelio (!) die allerlei snoodaards een dekselse poets bakt en als beloning een jongedame de zijne mag noemen. De ouverture (klik HIER) is alleraardigst en er zijn volop tot grote genoeglijkheid stemmende melodieën. Het gehele Singspiel is HIER te bekijken en te beluisteren. Met Hermann Prey, Robert Holl, Kurt Rydl en Edit Mathis; onbekende namen, maar laat u zich daardoor niet afschrikken.


5 1 vote
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
C. Tetteroo
C. Tetteroo
10 months ago

Hermann Prey onbekende zanger???