ROSSINI IN WILDBAD: I TRE GOBBI

I tre Gobbi, salonopera van Manuel García op een libretto naar Carlo Goldoni. Premiere in het Königliches Kurtheater te Wildbad op 13 juli 2019. Bijgewoonde voorstelling op 19 juli 2019.

Madama Vezzosa: Eleonora Bellocci
Il conte Bellavita: Patrick Kabongo
Il barone Macacco: Emmanuel Franco
Il marchese Parpagnacco: Javier Povedano

Dirigent & Piano: Andrés Jesús Gallucci
Regie: Jochen Schönleber

 

Muziek:
Regie:

Manuel Garcia (1775 – 1832) is vooral bekend als de tenor die de rol van Almaviva creëerde in Il barbiere di Siviglia van Rossini. Nochtans was de man van vele markten thuis. Hij componeerde nogal wat opera’s en schreef een boek over zangtechniek dat vandaag nog gebruikt wordt. Bovendien zorgde hij met zijn dochters Maria Malibran en Pauline Viardot voor een opmerkelijk nageslacht.

Uiteraard was Garcia ook zangleraar en I tre gobbi (de drie gebochelden) is één van de vijf salonopera’s die hij schreef om in besloten kring uitgevoerd te worden door zijn studenten. Overigens werd in Wildbad enkele jaren geleden met I Cinesi een gelijkaardig werk gespeeld.

Het libretto, gebaseerd op Goldoni, vertelt het verhaal van de mooie jonge donna Vezzosa die drie gebochelde aanbidders heeft: de rijke markies Parpagnacco, de goedhartige baron Macacco en de knappe graaf Bellavita. Omdat ze niet kan kiezen tussen hun onderscheidende deugden opteert ze voor de vrije liefde, iets waar de drie mannen zich in kunnen vinden.

Regisseur Jochen Schönleber had gezorgd voor een levendige personenregie in een neutraal decor waarin zowat elke salonopera gespeeld zou kunnen worden.

De opera liet ons kennismaken met een kwartet jonge solisten die ook in de andere producties van “Rossini in Wildbad” hun medewerking verlenen – de drie heren zelfs nog dezelfde avond in Romilda e Costanza. Onze indrukken waren in elk geval zeer positief, zeker ook wat de interactie tussen en inzet van deze jonge mensen betrof. Zo was de tenor Patrick Kabongo een elegante Bellavita die voor enkele hilarische momenten zorgde. De Mexicaanse bariton Emmanuel Franco bewees eens te meer een toneelbeest te zijn met een goed gevoerde stem maar een wat minder persoonlijk timbre. De Italiaanse sopraan Eleonora Belloci was in haar element als een elegante donna Vezzosa. De Spaanse bas Javier Povedano leek zich dan weer wat te sparen voor ’s avonds.

Ondanks de fraaie begeleiding door pianist Andrés Jesus Gallucci misten we de aanwezigheid van een orkest. De partituur is doorspekt van fraaie melodieën die wat ons betreft op een piano onvoldoende tot hun recht komen.

Alles bij elkaar vonden we de voorstelling zeker genietbaar.

 

Hugo Delava (Gepubliceerd op 24/7/2019)


Foto’s: Fabio Salmeri

0 0 votes
Article Rating
Hugo Delava

REVIEWER

Favourite composers: Bellini, Braunfels, Donizetti, Mercadante, Meyerbeer, Rossini and Schreker. "Tenor-minded": Michael Spyres, Andreas Schager, Rockwell Blake.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments