Rodelinda en jeugdproblematiek

In de opera Rodelinda focussen op Flavio, die geen noot zingt, is net zoiets als de Schateiland-avonturen van piraat Long John Silver vertellen vanuit het perspectief van de papegaai op zijn schouder.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Rodelinda, regina de’ Longobardi  is een opera seria in drie bedrijven, gecomponeerd door Georg Friedrich Händel. Het libretto is van Nicola Francesco Haym, gebaseerd op een eerder libretto van Antonio Salvi.
De Nationale Opera, Amsterdam. 14 januari 2020, première.

Rodelinda: Lucy Crowe
Bertarido: Bejun Mehta
Grimoaldo: Bernard Richter
Eduige: Katarina Bradić
Unulfo: Lawrence Zazzo
Garibaldo: Luca Tittoto
Flavio: Fabián Augusto Gómez

Orkest: Concerto Köln
Muzikale leiding: Riccardo Minasi
Regie: Claus Guth

Muziek:
Regie:

Händel’s Rodelinda in de productie van Claus Guth -beter gezegd: Guths Rodelinda met muziek van Händel- beleefde zijn première in 2017 te Madrid, en belandde drie jaar later, na omzwervingen langs Lyon, Barcelona en Frankfurt, in Amsterdam.  De regisseur legde de mal van zijn “visie” over het libretto en hieruit ontstond het gedachtespinsel om de moeilijke jeugd van Rodelinda’s zoon Flavio als centraal thema onder de loep te nemen. Hierdoor zou “psychologische gelaagdheid” verworven worden. Händel, gevraagd naar zijn mening over de op schabouwelijke wijze in zijn opera gepropte psychologische component, antwoordde “Frankly, dear, I don’t give a damn”.

Draaimolen draai, draai, draai…

Rodelinda is een opera (dat betekent zingen, mensen!), maar Flavio is een van de rollen die geen noot te zingen heeft. Geen noot als in “nul noten”. Focussen op Flavio (uiteraard continu aanwezig op het podium) is net zoiets als de Schateiland-avonturen van piraat Long John Silver vertellen “vanuit het perspectief” van de papegaai op zijn schouder. Met dien verstande, dat uit die papegaai tenminste nog geluid komt. Claus Guth, dat betekent altijd: een roterend podium. Check! De overbekende Guth-draaimolen bood deze keer een welkome diverterende ondersteuning bij het doorstaan van drie-en-een-half uur barokopera. Niets ten nadele van Händel, die de prachtigste muziek heeft geschreven, maar 3,5 uur is erg lang. Tijdens de voorstelling droomden wij zo nu en dan weg in zalige visioenen van een  Rodelinda in concertante uitvoering van een uur. Enkele steekwoorden om het voorgeschotelde in grove lijnen neer te zetten: Moderne kostuums? Check. Video? Check.

Waar de opera in werkelijkheid over gaat, is de moeite van het navertellen niet waard. DNO heeft een handzaam organogram gepubliceerd, waaruit ook de niet doorgewinterde operaliefhebber probleemloos het verhaaltje vol chantage en intriges kan distilleren.

Nog een laatste regisseurshoogstandje. Wij vragen u uw opschrijfboekje met de titel De Grootste Operaclichés even bij de hand te houden. Schrijft u even mee? Volgens Claus Guth is Rodelinda “een rollercoaster van gevoelens”. Uw mond zakt open van verbazing….. Meneer Guth beschikt inderdaad over een scherp psychologisch inzicht.

Laat ons nog een enkel woordje wijden aan de ambachtelijke medewerker wiens muziek werd uitverkoren om de draaimolen van Guth muzikaal te begeleiden: Georg Friedrich Händel, de kosmopolitische Duitse componist die in Londen Italiaanse opera’s schreef. Begin 18e eeuw boekte hij geweldige internationale successen, en toen men was uitgekeken op zijn opera’s, zette hij zijn succesreeks moeiteloos voort met orkestrale werken en oratoria.  Na zijn dood was het afgelopen, in de eerste plaats met hemzelf natuurlijk maar ook met de populariteit van zijn muziek. De Händel-composities die in de huiskamers van hardwerkende Nederlanders werden aangetroffen, niet zelden de Kroonkeuze van de ECI-platenclub,  bleven hoofdzakelijk beperkt tot Music for the Royal Fireworks, de Water Music, de Arrival of the Queen of Sheba (HWV 67), het Largo uit Xerxes, en het Halleluja uit de Messiah. E tutti quanti… Sinds enkele decennia komen de opera’s van Händel weer in de mode. Helaas duren ze allemaal te lang en worden ze zelden conform het libretto in hun historische context uitgevoerd. A kingdom for doortastende coupures en concertante uitvoeringen, verzuchten wij namens de talrijke oprechte operaliefhebbers van wie  DNO zich binnen 40 jaar volledig en vol verkneukelend enthousiasme vervreemd heeft.

Rodelinda werd voor het eerst uitgevoerd in het King’s Theatre te Londen, op 13 februari 1725. Deze Rodelinda is de Koningin van Lombardije die hier te lande bekendheid verwierf met de gelijknamige Nederlandse opera van A.M.G. Schmidt en Huub Janssen.

In de door ons bezochte voorstelling werd koningin Rodelinda vertolkt door sopraan  Lucy Crowe, die deze rol ook al zong bij de première in Madrid in 2017. Prima zangeres, beetje schrille topnoten. Countertenor Bejun Mehta (ook in 2017 al van de partij) was een voortreffelijke Bertarido. Mehta, verbluffende techniek gepaard aan meeslepende expressie,  was voor ons de ster van de show. Bernard Richter zong als Grimoaldo expressief, met zekere, stralende topnoten die slechts af en toe enigszins geforceerd waren. De mezzo Katarina Bradić (een genoeglijk bepotelende en vozende Eduige) ontstak een fraai coloratuur-vuurwerk, terwijl de meer dan voortreffelijke Lawrence Zazzo (Unulfo) en Luca Tittoto (Garibaldo) ruimhartig hun medewerking verleenden aan de door de bank genomen uitstekende kwaliteit van de solisten.

De Colombiaanse acteur Fabián Augusto Gómez was er in de rol van Flavio óók al bij in Barcelona. Hij bleek zijn tekst feilloos onthouden te hebben. Zingen was voor hem -schuld van Händel !- niet weggelegd, maar als acteur kreeg hij, dankzij de Visie van Claus Guth, de kans een deksels getraumatiseerd koningskind neer te zetten. Geen noot gezongen, maar een ovationeel applaus van het Amsterdamse ons-kent-ons premièrepubliek voor deze potsierlijke vertoning.

De muzikale leiding was in handen van barokspecialist Riccardo Minasi, die het eveneens in barok gespecialiseerde, uitmuntende Concerto Köln enthousiast, meeslepend en puntig dirigeerde.

Fijn gemusiceerd, maar na een paar uur barok begin je toch naar Greensleeves  door het orkest van Mantovani te verlangen.

Telmora Novakov
(15-1-2020)

0 0 votes
Article Rating
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Thea Derks
1 year ago

Puik stuk weer Olivier – pardon Telmora. Over de regie zijn we het helemaal eens, qua zangers wat minder…
https://www.theaterkrant.nl/recensie/rodelinda/de-nationale-opera/

Willem
Willem
1 year ago

Altijd met plezier lees ik de artikels. Vraag is het mogelijk bij de solisten ook zang stem te vermelden? 🎼🌷🌷🌷🌷🎼

Olivier Keegel
Admin
1 year ago
Reply to  Willem

dan gaan we dat regelen !

Willem
Willem
1 year ago
Reply to  Olivier Keegel

Dank je wel Olivier. 🎼🌷🌷🌷🌷🎼

Willem
Willem
1 year ago
Reply to  Olivier Keegel

Hoe kan ik ook een foto plaatsen? In deze pagina?

Jan de Jong
Jan de Jong
1 year ago
Reply to  Olivier Keegel

Beste mijnheer Keegel, waarom publiceert u niet gewoon onder uw eigen naam?