Raad voor Cultuur & DNO

DNO
34 MILJOEN SUBSIDIE AANVRAGEN - ALTIJD LASTIG

Weggemoffeld nieuws

Raad voor Cultuur en DNO. Maar eerst even dit. “Black lives matter”, had Femke Halsema begrepen. Geldt niet voor “Amsterdam lives”, bedacht ze, en dus joeg de burgemeesteresse 10.000 demonstranten over de kling door hen een middag lang op de killing fields van het Amsterdamse Tsjernobyl te interneren. De kwestie veroorzaakte nogal wat onrust, vooral onder bewoners van De Lieve Stad die nog niet wensten te overlijden, een a-politiek standpunt dat tijdens de poppenkast die “zitting van de Amsterdamse Gemeenteraad” heet, als irrelevant ter zijde werd geschoven.

Subsidieklucht

Het nieuws van de genocide light op de Dam overschaduwde de klucht die met verve werd opgevoerd door de Raad van Cultuur die de subsidieaanvraag van De Nationale Opera afwees. DNO had 34 miljoen gevraagd, maar dat bedrag werd niet per omgaande gestort. DNO moest z’n huiswerk overdoen. Want, zo zegt de Raad voor Cultuur, de artistieke koers is onduidelijk, de samenwerking met Opera Zuid en Nederlandse Reisopera is onduidelijk, het “invullen” van de Code Diversiteit en Inclusie is onduidelijk.  Het doel van die laatstgenoemde code is “dat de culturele en creatieve sector de brede diversiteit van de Nederlandse samenleving representeert.” Hoe passen we onbetamelijke journalisten en onwelgevallige media als Opera Nederland en Opera Gazet daarin, zal DNO zich afgevraagd hebben.

Als het om een fooi van 34 miljoen gaat, dan heb je je aandacht er niet zo bij, het hoeft echt niet per se in één keer goed. Dat wordt een herexamen, en die miljoenen drijven toch wel langzaam de Amstel af, regelrecht de kluis van het Opera Presidium in. Wij werden ineens benieuw naar die Raad voor Cultuur.

Televisiewetenschappen

Opgezocht! Allemaal klasbakken. Ik noem een Marijke van Hees, 1 jaar voorzitter van de PvdA en voorzitter Adviescollege Toetsing Regeldruk. Ik noem een Brigitte Bloksma, ze maakt Kasteel Wijlre schoon en heeft “televisiewetenschappen” (hoeveel, onbekend) gestudeerd. Lennart Booij -en nu komen we bij de echte zwaargewichten- likte zich in de PvdA omhoog, begon een bureautje en ontving van partijgenoot Koenders 750.000 euro voor een klusje van 2000 euro. Özkan Gölpinar heeft ook al “televisiestudies” gedaan, Erwin van Lambaart beheert een casino, Cees Langeveld is lid van het kapittel van de Grote of Onze Lieve Vrouwe kerk in Breda (dus per definitie onbetrouwbaar), Thomas Steffens runt een tapasbar met levendige muziek en Liesbet van Zoonen houdt een oogje in het zeil bij het Nederlandse Openluchtmuseum. HIER kunt u het tableau de la troupe bewonderen.

Onkunde beloond met 2 ton

Met andere woorden, De Nationale Opera is niet in staat op correcte wijze een subsisie voor 34 miljoen aan te vragen. Zakelijk directeur Els van der Plas verdiende in 2018 184.758 euro, maar die formulieren, zo’n aanvraag…. Lastig, lastig, lastig. Had toch even de hulp ingeroepen van de grote baas, Sophie de Lint. Die verdiende in 2019 193.737 euro, en had vast wel even willen bijspringen. Nu worden ze door de Raad voor Cultuur op pijnlijke wijze terug naar de schoolbank gestuurd. They cry all the way to the bank.

Olivier Keegel

(10-6-2020, 10:00h)De Raad voor Cultuur: Thomas Steffens, Özkan Gölpinar, Marijke van Hees, Liesbet van Zoonen, Lennart Booij, Erwin van Lambaart, Cees Langeveld, Brigitte Bloksma.
2 3 votes
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Robert Vinkenborg
Robert Vinkenborg
1 year ago

Als de Stopera de Engelenburcht is, wie is dan Scarpia?

A. Minis
A. Minis
1 year ago

es ist ein Goldnes Ding, das Gold…straks loopt DNO de goudpot nog mis…er zitten wel heel erg deskundige lieden in die commissie. Misschien worden dan de kaartjes erg duur, want wrsch. zijn die relatief goedkoop dankzij de subsidie.

Mij maakt het niet uit. Ik heb sinds 1 juni een ernstige oogkwaal en ik wil niet het risico lopen dat er weer eens met zo’n sterke lamp het publiek in wordt geschenen. Geen DNO meer voor mij.

Willem
Willem
1 year ago

Ja, om een goed financiële paragraaf te kunnen maken, heb je deskundige input nodig.
Heb je verstand kennis van opera, dat is een andere taak van sport. Ja, als je ruim €150.000 verdiend, is het moeilijk om bij de Raad van Commissarissen, te vragen om specialist in te huren.

Sint Juttemis
Sint Juttemis
1 year ago

Slecht werk, Keegel. De raad voor cultuur huurt adviseurs/adviescommissies in voor specifieke genres. In die commissie zitten o.m. Paul korenhof en Annett Andriesen.

Sint Vitus
Sint Vitus
1 year ago
Reply to  Olivier Keegel

Wow, degene die in elk artikel of recensie een tóón aanslaat, vindt een reactie onwelgevallig vanwege de toon…