QUARTETT met Thomas Oliemans

Berlijn, Staatsoper Unter den Linden. Première op 3 oktober: QUARTETT van Luca Francesconi. Regie: Barbara Wysocka. Muzikale leiding: Daniel Barenboim. Met Mojca Erdmann en Thomas Oliemans.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Op 3 oktober opent de Staatsoper Unter den Linden het seizoen 20/21 met  QUARTETT van Luca Francesconi in de regie van Barbara Wysocka, die met deze productie haar huisdebuut maakt. Daniel Barenboim leidt de Staatskapelle Berlin. De gelijknamige opera van Heiner Müller, die gebaseerd is op de  briefroman “Gefährliche Liebschaften” van Choderlos de Laclos, ging in 2011 in Milaan in het Engels in première en wordt nu voor het eerst in het Duits opgevoerd. Mojca Erdmann en Thomas Oliemans debuteren als Markiezin de Merteuil en Vicomte de Valmont.

In de regie van Barbara Wysocka ontmoeten de protagonisten elkaar in een cynische strijd tussen de seksen. De Italiaanse componist Luca Francesconi gaat aan de slag met live-elektronica in een kleurrijk kamermuzikaal jasje.

De Poolse operaregisseur Barbara Wysocka werkte aanvankelijk als actrice in het Stary Teatr in Krakau. Naast haar werk als toneel- en filmactrice is ze sinds 2007 actief als regisseur.  Ze regisseerde Büchner’s Lenz en Dantons Tod in het Nationaal Theater in Warschau, 1984 in Teatr Powszechny, Woyzeck / Wozzeck tijdens de Münchense Kammerspiele en Don Karlos in het Volkstheater in Wenen. Voor de operaproductie The Fall of the House of Usher van Philip Glass ontving Barbara Wysocka de Paszport Polityki Cultuurprijs. Verder regisseerde ze o.m. Lucia di Lammermoor in de Beierse Staatsopera en Dusapin’s Medeamaterial en Don Giovanni tijdens het Bregenz Festival. Het Gran Teatre del Liceu en de Opéra national de Paris staan op de agenda.

Mojca Erdmann trad op in Wolfgang Rihm’s speciaal voor haar geschreven monodrama Proserpina, in de wereldpremière van Rodion Shchedrin’s Cleopatra and the Serpent en in de wereldpremière van South Pole van Miroslav Srnka. Ze debuteerde bij de Staatsoper Unter den Linden in de wereldpremière van Takemitsu – My Way of Life onder leiding van Kent Nagano. Onder de muzikale leiding van Daniel Barenboim maakte Mojca Erdmann in 2012 haar roldebuut  als Lulu in de gelijknamige opera van Alban Berg. Verder kan zij uitstekend uit de voeten in rollen als Marzelline in Beethoven’s “Fidelio”.

“Onze eigen” Thomas Oliemans vertolkt de rol van Vicomte de Valmont. Mede vanwege de Nederlandse inbreng zal Opera Gazet bij de première aanwezig zijn en er verslag van doen.

Quartett. West Edge Opera, 2018.

QUARTETT (2011) is een opera in twaalf scènes en één epiloog. Muziek en tekst zijn van Luca Francesconi, naar het gelijknamige toneelstuk van Heiner Müller. Het gaat hier om de eerste uitvoering van de Duitse versie. De première vindt plaats op zaterdag 3 oktober 2020 om 19:30 uur, Staatsoper Unter den Linden. Er zijn daarna nog uitvoeringen op 8, 10 en 18 oktober 2020.


0 0 votes
Article Rating
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments