The Bassarids in Berlijn

The Bassarids van Hans Werner Henze in Berlijn

Dat dialectiek uiterst levendig en sensueel kan zijn hebben dirigent Vladimir Jurowski en artistiek leider en regisseur Barrie Kosky op indrukwekkende wijze bewezen met de Mozes en Aron van Arnold Schönberg: een als afschrikwekkend moeilijk beschouwde twaalftoonscompositie op een bijbels thema werd een volledig uitverkocht, ontroerend muziektheaterevenement. Nu brengen de twee nog een monumentaal muziekdrama uit de 20e eeuw op het podium van de Komische Oper Berlin: Hans Werner Henzes The Bassarids wordt gekenmerkt door een vergelijkbare archaïsche en monumentale inhoud.
The Bassarids
Foto: Jan Windszus Photography
Het aantal medewerkers is indrukwekkend, niet in de laatste plaats dankzij het grote koor en het gigantische orkest. Henzes complexe partituur opent, in tegenstelling tot Schönbergs gecompliceerde twaalftoonsmuziek, toegang tot verleidelijke klankruimtes. Samen met Katrin Tag (kostuums), Otto Pichler (choreografie) en Franck Evin (licht), brengen Jurowski en Kosky een muzikaal-dramatisch Gesamtkunstwerk met meer dan 200 medewerkers. Door delen van het Orkest van de Komische Oper Berlin op het podium te plaatsen, door het toneelbeeld, door de personenregie en de belichting, willen ze de grenzen tussen toeschouwers, musici en zangers, tussen orkestbak en podium, doen vervagen.

Opera Gazet recenseert de première op 13 oktober.

Er is een live stream op www.OperaVision.eu

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Telmora Novakov
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties