Stefano Mazzonis di Pralafera overleden

Gisteren maakte Willy Demeyer, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Opéra Royal de Wallonie te Luik, het overlijden bekend van Stefano Mazzonis di Pralafera, Algemeen en Artistiek Directeur sinds 2007.

“Onder leiding van Stefano Mazzonis heeft de Opéra Royal de Wallonie een ongekende ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van artistieke kwaliteit, internationale bekendheid en steun van het publiek,” aldus Demeyer. Hij bedankte Stefano Mazzonis voor zijn niet aflatende inzet voor de Opéra Royal de Wallonie, de artiesten en de cultuur.

Demeyer: “De artistieke wereld van België verliest een van haar meest briljante dienaars, en Luik rouwt om een van haar grote zonen.” Stefano Mazzonis werd enkele jaren geleden voor zijn voortreffelijk werk benoemd tot ereburger van de stad.

SAFE HAVEN

Luik was altijd, en blijft dat hopelijk ook, een safe haven voor d’oprechte operaliefhebber. Een opera-avond in Luik was steeds een internationale gelegenheid, naast de Belgische operaliefhebbers trof men er ook bezoekers uit omringende landen, die in één- of tweedaags asiel gingen op de vlucht voor de opera-aberraties in eigen land. Geen wonder dat zo’n avond nogal eens wat weghad van een bijeenkomst van Nederlandse expats te België.

Als regisseur had hij, tegen de waan van de dag in, steeds de componist, de librettist en de zangers voor ogen. Of het nu om Otello, Manon Lescaut, Rigoletto, Macbeth of Aïda ging, in zijn regie ging het hem altijd om de opera, de componist, de zangers, en daarmee: om zijn publiek. Geen wonder dat zangers van naam graag in Luik kwamen zingen.

De aanvoerder van het bastion Luik is gesneuveld, laten wij hopen dat het bastion overeind blijft.

De dood van Stefano Mazzonis di Pralafera is niet alleen een groot verlies voor zijn naasten, zijn medewerkers en zijn talloze bewonderaars, maar ook een ramp voor wat er nog over is aan artistieke integriteit in de West-Europese operahuizen.

Opera Gazet
Stefano Mazzonis di Pralafera overleden
0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
H.P. van Lit
H.P. van Lit
20 dagen geleden

Het is een gigantisch verlies voor Luik en voor veel operaliefhebbers. Zijn spontane aanwezigheid tijdens de opera’s in Luik, zijn werk als regisseur en vooral als verbinder zullen node gemist worden!
Een geweldige directeur gaan we missen! En bij deze gelegenheid wil ik zijn familie ook heel veel sterkte wensen om dit verlies te boven te komen.

Hilaire De Slagmeulder.
Hilaire De Slagmeulder.
15 dagen geleden
Antwoord aan  H.P. van Lit

Het is steeds een grote onrechtvaardigheid van het lot een operadirecteur te verliezen die bewezen heeft een goed navigator te zijn aan het hoofd van zijn theater en op deze wijze terzelfdertijd bewezen heeft mee te zijn met zijn tijd, interessante keuzes te maken uit het repertoire, steeds zijn theater vol te krijgen en mensen gelukkig en enthousiast te maken, en terzelfdertijd respect op te brengen voor de grote tradities.zoals die nog leven bij een groot deel van het publiek. Om deze redenen en nog veel meer is het plotse heengaan van de heer di Pralafera een groot verlies voor… Lees verder »

Hugo Delava
15 dagen geleden

Wat een droevig nieuws ! Ik denk dat het belang het van Mazzonis di Pralafera niet onderschat mag worden. Het wordt een beetje uit het oog verloren maar voor mij is zijn grootste verwezenlijking dat hij vooral, door het aantrekken van mensen als Paolo Arrivabeni en Speranza Scapucci, het orkest naar een hoger niveau heeft weten te tillen. Over gespeeld repertoire en ensceneringen denk ik dat zowat iedereen die van (traditionele) opera houdt het eens is: van interessant over goed naar schitterend ! Zijn keuze voor solisten daarentegen vond ik persoonlijk niet steeds ideaal. De keuze voor afgeschreven sterren type… Lees verder »

Pieter K. de Haan
Pieter K. de Haan
12 dagen geleden
Antwoord aan  Hugo Delava

Beste Hugo, ik weet, dat Patrizia Ciofi door jou al aan het begin van haar carrière “afgeschreven” is, maar toegegeven zij, dat de solisten van naam, die in Luik kwamen optreden, nogal eens hun beste tijd achter zich hadden en wellicht juist daardoor voor Luik haalbaar waren geworden. Aan mijn gedachten bij het overlijden van Stefano Mazzonis di Pralafera heb ik al elders uiting gegeven.