“Opera’s van nu, voor nu”

Scène uit een eerdere productie van Opera Spanga. Foto: Rens Hooyenga.

“Opera Spanga speelt twee korte opera’s van nu, om ons wakker te schudden.”

Jacob Haagsma meldt in de Leeuwarder Courant:

“Opera Spanga gaat komende zomer twee nieuwe, korte opera’s opvoeren, onder de noemer Wake Up!. Op een nieuwe plek, maar wel in Spanga.

Het gaat om de opera’s Anne & Zef van Monique Krüs (compositie) en Ad de Bont (libretto) en The Others van Floris van Bergeijk (compositie) en Jonathan Levi (libretto).

Anne & Zef is gebaseerd op een bestaand toneelstuk van De Bont en gaat over een ontmoeting in het hiernamaals tussen een meisje, omgekomen in een concentratiekamp, en een Albanese jongen, vermoord wegens bloedwraak. The Others heeft als uitgangspunt een historische slachtpartij in het Lissabon van 1506, toen katholieken uit wantrouwen honderden tot het christendom bekeerde joden en moslims vermoordden.

‘Er zijn geen eenduidige antwoorden. Slechte mensen doen soms goede dingen, en al te vaak zijn goede mensen in staat tot vreselijk gedrag. In Wake Up! tonen we geen enkele bevolkingsgroep als een model van beschaafd gedrag’, meldt het persbericht over de samenhang tussen beide stukken.”

"Opera’s van nu, voor nu"
Mensen van Nu

” ,,Het zijn twee totaal verschillende componisten”, zegt initiatiefnemer en regisseur Corinna van Eijk, ,,de enige overeenkomst is dat ze nog leven.” Ze hebben nog iets gemeen: beiden werkten eerder met Van Eijk in Spanga.. ,,Maar dat maakt het proces niet minder spannend.”

Opera Spanga werkt soms met hedendaagse componisten, maar meestal draait het om opera’s uit vroeger eeuwen. ,,Er zijn natuurlijk wel vaker opera’s geschreven over oorlogen, en dat vertalen we dan weer naar nu. Maar deze keer wilden we het specifieker, want die urgentie is er. Opera’s van nu, voor nu.”

Opera Spanga speelt komend jaar op een andere plek dan voorheen. Het weiland dat als vaste speelplek diende is verkocht. ,,Ik mag nog niet zeggen waar, dat is vergunningstechnisch nog bezig. Maar het is wel in Spanga.” “

Noot van de Opera Gazet reactie:
WIJ WILLEN ONS WEILAND TERUG !

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Telmora Novakov
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
C.L. de Wit
C.L. de Wit
1 jaar geleden

Anne en Zef gezien in Amsterdam. Wij vonden het prachtig.