Toen de zoon van een Libanese bankier afscheid nam als intendant van de  Nationale Opera, morde het volk. Waarom had deze man geen eerlijke kans gekregen? Maar de Libanese bankierszoon bleef onvermurwbaar: Hij was uitgekeken op de foie gras van Slagerij De Leeuw in de Amsterdamse Utrechtsestraat.

 

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

All hell broke loose, want wie zou dan wel zijn opvolger worden… Tja, leefde Willy Caron (zie boven) nog maar, dan hadden we er niet lang over te hoeven nadenken. Uit piëteitsoverwegingen laten wij de namen van de genoemde en afgewezen kandidaten liever achterwege. Eén uitzondering, ter wille van de geschiedschrijving: volgens welingelichte kringen toog een zware Amsterdamse delegatie naar Milaan om Riccardo Muti over te halen van De Nationale Opera een huis te maken, met hoogwaardige hupsafladder- en Kalasjnikovloze voorstellingen. Guess what? Het was bijna nog gelukt ook. In welk vrijmoedig en artistiek landschap waren wij niet terechtgekomen: een operahuis zonder Katie Mitchell! Zonder Homoki, zonder Bieito. Een operahuis met een adequate zakelijk leider, met gelijke behandeling van de pers, en waar een subsidieaanvraag, hup, in één keer gelukt was!

Hurwitz over Verdi en Muti
De Amsterdamse delegatie in Milaan.

Er bleek een onoverkomelijk struikelblok. Muti wilde dat zijn vrouw ook wat onder handen zou hebben, zulks in tegenstelling tot Plácido Domingo die vooral bezorgd is dat hij zelf iets om handen heeft. De echtgenote van Muti, Cristina Mazzavilani, is de gewaardeerde organisator van het Ravenna Festival, waarvan ze sinds 1989 de rol van Voorzitter en Artistiek Leider bekleedt. Zoiets wilde Muti ook voor zijn echtgenote in Amsterdam, en kansen genoeg in de hoofdstad (pleur eerst dat AVRO-publiek eruit!): Grachtenfestival, Jordaanfestival, het (weer in te voeren) Beurstrommelen (zie onder). Noem maar op…

Hurwitz about Verdi and Muti
Cristina Mazzavillani Muti ©Opera Online

Maar het mocht niet zo zijn. Gemiste kans. Via geluidsdragers kunnen wij toch aan onze gewenste portie Muti komen. David Hurwitz van Classics Today bespreekt op voor Nederland verrassende niet-slaapverwekkende wijze, enkele Verdi-boxen van Muti. Hurwitz heeft een bevrijdende kijk op het operabedrijf, waar menige operasnobist zijn voordeel kan doen.

Refereert hij aan de Sony Box,  dan noemt hij deze “this sucker”. De genoeglijke toon is gezet.

En dan een priemende vinger op een gapende wond leggend, duidend op een van de abjectste verschijnselen in operaconversaties: “Opera lovers love to talk about opera singers with their first name. I find that offensive. There is something creepy about it. It’s all like “Oh Mirella was breathtaking in….”, “Oh Joan, nobody did a better job in…”, “Oh Maria, that unbevielable Divina (sob, sob)”… DON’T DO IT!”

Ook een waarheid als een koe: “That’s a big thing in opera:  public humiliation between sopranos.” Over La Traviata: “Scotto is a little squally but La Traviata is a sort of opera that thrives on over-the-hill sopranos. I think Cotrubas’ preformance is still the one to go for (JA! OG). All those awful Callas-recordings, everybody suffers through to hear – it’s ridiculous, to even waist the time..”  😊

En ten slotte: “Singers ars composed to stick to the concept. The crazy Regietheater in Germany, they might to set the entire thing in a nuclear power plant.” Een thematiek waar Opera Gazet zich incidenteel ook wel over heeft uitgelaten.

David Hurwitz van Classics Today. Our kind of guy. 

Olivier Keegel

5 5 stemmen
Artikelbeoordeling
Olivier Keegel
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Bellini, Donizetti. Tito Schipa, Fritz Wunderlich, Ileana Cotrubas. Stefano Mazzonis di Pralafera, Laurence Dale. Certified unmasker of directors’ humbug.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ad Middendorp
Ad Middendorp
25 dagen geleden

Over die tocht van die zware Amsterdamse delegatie naar Milaan.
Mogen we daar misschien voorzichtig uit opmaken, dat ons aller Nationale Opera beschroomd op zijn schreden poogt terug te keren?

Onno Alink
Onno Alink
24 dagen geleden

De recensies van David Hurwitz op YouTube zijn een verademing en een genot om te zien en horen. Eindelijk iemand die verstand van zaken heeft en die er niet voor terugdeinst om incompetente fakers en snobs af te straffen. Bij hem draait het allemaal om kwaliteit en daarmee doet hij de kijkers en luisteraars een groot plezier.