Operadiva’s en de gay scene

De operahuizen zijn voorlopig nog wel even gesloten, maar thuis worden we overspoeld met een tsunami aan streams. Operndiven – Operntunten (Operntunten, zoiets als “Operagays”)  is een 53 minuten durende film van Rosa von Praunheim, over de onder homo’s wijd verspreide liefde voor de opera. Tilman Krause, literair criticus en hoofdredacteur van o.a. “Welt”, vertelt over zijn tijd in Parijs, waar hij als literatuurdocent tot de opera kwam en waar hij de Franse sopraan Régine Crespin ontmoette. Met Sophie Koch wandelt Krause onder een strakblauwe hemel door de Tuilerieën van Parijs. In Berlijn heeft hij het met Edda Moser over Hans Werner Henze en over haar talrijke, de Griekse beginselen toegedane fans.

Musicoloog Kevin Clarke, hier te lande bekend als Hoofdinspecteur Operette,  gunt ons een blik op zijn duizenden cd’s. Het was Kiri Te Kanawa,  te horen  in de filmmuziek bij Zimmer mit Aussicht (A Room with a View, 1985), die de liefde voor de vrouwenstem in hem deed ontwaken en hem op het spoor zette van de erotische lading die stemmen kunnen hebben. Hij neemt de kijker mee naar de Deutsche Oper Berlin en naar de Groene Heuvel te Bayreuth, waar hij met Nadine Secunde over Wagner, over erotische ontmoetingen in het park en over de homoseksuele zoon van Wagner, Siegfried, spreekt.

Verder komen aan bod: opera en seks; het intendantschap van Götz Friedrich; Christoph Marti bij de Komische Oper; Barrie Kosky over musical en over  Richard Wagner; “het gecomponeerde orgasme” in de Walküre; operafragmenten uit Bayreuth; en een reünie met de overleden tenor Peter Hofmann. De Duitse acteur, auteur, regisseur en producent Axel Ranisch stelt ons in zijn keuken voor aan zijn echtgenoot en vertelt over zijn productie in Stuttgart van “De Liefde voor Drie Sinaasappelen”, over vrouwen die mannenrollen zingen en omgekeerd,  over onvervulde liefde, over grote melodrama’s en uiteindelijk vooral de dood. Maar er komt in deze film van Rosa von Praunheim nog veel meer aan bod. Interessant voor de gehele LGBTQIAP-gemeenschap en de enkeling die daar buiten valt. Kijken en luisteren van harte aanbevolen. The film is just one mouseclick away. Hieronder namelijk.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 


0 0 votes
Article Rating
Daniela Debus

Reviewer

Daniela Debus is an art historian, cultural journalist and author. Location Berlin. Wrote a book about Salomé (Hirmer Verlag). For Opera Gazet, she reviews opera premieres in Berlin and Munich.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments