In Musik & Ästhetik 6 uit 2002 staat een interessant artikel van Jan Assmann, getiteld “Ägypten in Verdis Aida”. Assmann beschrijft onder meer Verdi’s nadrukkelijke wens dat de set van de uitvoering in Milaan van 1872 voor altijd  (dat betekent: voor altijd) de standaard zou zijn.

Verdi: “De regisseur zal op geen enkele wijze en onder geen enkel voorwendsel toestaan dat er iets veranderd wordt aan kostuums, kapsels, juwelen… alles dient nauwgezet te worden uitgevoerd conform de schetsen. Deze schetsen, met uiterste zorg en historische precisie vervaardigd door vooraanstaande kunstenaars, zijn het resultaat van zorgvuldige historische studie.”

Wij zijn dit citaat tot op heden in geen enkel hedendaags programmaboekje tegengekomen.

Verdi spreekt
Aïda volgens regisseur Peter Konwitschny
Verdi spreekt
Aïda volgens Giuseppe Verdi

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Olivier Keegel
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A. Minis
A. Minis
22 dagen geleden

had u dan gedacht dat u dit citaat ergens zou kunnen tegenkomen?
Waarschijnlijk zou een tekening, vervaardigd met historische precisie, er nu anders uitzien dan in de 19e eeuw. De archeologie en de geschiedkunde staan immers niet stil.
Een conversatie tussen Verdi en zo’n moderne geleerde zou interessant zijn.

A. Minis
A. Minis
21 dagen geleden
Antwoord aan  Olivier Keegel

Maar het ging Verdi wel om de historische precisie….hij vond dat belangrijk.

A. Minis
A. Minis
21 dagen geleden
Antwoord aan  Olivier Keegel

Natuurlijk, dat begrijp ik. Maar de historische precisie uit de tijd van Verdi is waarschijnlijk achterhaald. Misschien zou Verdi nu een aangepaste versie willen. Uiteraard heeft u gelijk dat de concepten van de meeste moderne regisseurs nergens op slaan en van disrespect getuigen.

Herman Molendijk
Herman Molendijk
21 dagen geleden
Antwoord aan  Olivier Keegel

Ik maar omlaag scollen om het artikel op te pakken. Afgezien van het citaat van Verdi alleen maar twee afbeeldingen. Maar moet toegeven dat deze afbeeldingen geen verhaal nodig hebben. Ze spreken heel duidelijk voor zich. Goed gedaan beste heer Keegel!