Onderbroekenlol

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Welke operafanaat houdt er niet van, en velen verzamelen ze ook nog: applausfoto’s, scènefoto’s, cd-hoesjes of ingelijste foto’s.  Gesigneerd door de grote sterren na hun optreden of soms zelfs tijdens de pauze. Daar zien we de majestueuze Edita Gruberova met imposante kraag en rode pruik als Elizabet I in Roberto Devereux,  Leontyne Price weliswaar niet in kostuum, maar met haar bontstola niet minder majestueus. Renata Tebaldi poseerde ook regelmatig in luxueuze gewaden voor de fotografen. Haar eeuwige rivale Maria Callas was niet minder indrukwekkend. En ook Placido Domingo en Luciano Pavarotti waren niet bepaald vies van ovaties. (Bij de eerste houden de vocale prestaties maar moeizaam gelijke tred met de lengte van het vaak hysterische applaus. OK)

In hun schitterende kostuums voor de reeds gesloten gordijnen vingen ze ontroerd de boeketten van hun bewonderaars op. De applausfoto’s tonen aan dat het applaus na de voorstelling bijna even belangrijk is als de voorstelling zelf, dat wil zeggen het kan als een graadmeter worden beschouwd voor het succes van de desbetreffende  opera-avond. Zelfs in onze tijd van modern, actueel, ontregelend en urgent muziektheater, waarin de koninklijke kraag vervangen is door een eenvoudige avondjurk en het rococokostuum door het eeuwige zwarte of grijze pak, kan een rampzalige regie gemaskeerd worden door het publiek dat een gul applaus over heeft voor de muzikale prestaties.

De nieuwe Walküre-productie van Stefan Herheim in Berlijn is een geval apart: tenor Brandon Jovanovich (Siegmund) moest het applaus in ontvangst nemen in zijn kekke, maar met bloed besmeurde onderbroek van ribstof. Zelfs een badjas werd hem niet gegund, zoals dat gebruikelijk is in dergelijke gevallen. De Deutsche Oper Berlin plaatste de bijbehorende applausfoto’s pontificaal op haar socialmediakanalen. Zangers in hun ondergoed tijdens het slotapplaus…. Wellicht zeer modern en ruimdenkend, onzes inziens toch enigszins  vernederende onderbroekenlol, ook al zijn we in het eigentijdse regietheater gewend geraakt aan een bonte hoeveelheid gewaden (ruimtepakken, apenmaskers e.d.) of de totale afwezigheid van enige kledij (functioneel naakt tijdens La Traviata).

Zullen de fans van Brandon Jovanovich zich in de toekomst bij de uitgang van het operahuis melden om hun boxershort of pikante damesslip te laten signeren? Men kan alleen maar hopen dat de tenor in dit geval weigert. In kleine kring zou hij al te kennen hebben gegeven dat hij zelf een bloedhekel heeft aan onderbroeken van ribstof……

 

Marco Ziegler

02-10-2020

We like to get in touch with our readers. Comments and remarks are most welcome! (See below.)

0 0 votes
Article Rating
Marco Ziegler

REVIEWER

Marco Ziegler, based in Zürich, went to the opera from the age of 10 and has a keen eye and ear for the developments of the last few decades. Favourite genre: Italian Opera. Favourite operas: Aida, Don Carlo and La Forza del destino.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments