Oedipus Rex als Krimi

Oedipus rex, opera van Igor Stravinsky. Opera-oratorium in twee bedrijven. 1927. Libretto van Jean Cocteau, naar Sophocles. Eerste uitvoering in het Théâtre Sarah Bernhardt, Parijs, op 30 mei 1927.
Les Noces is een compositie van Igor Stravinsky voor slagwerk, pianisten, koor en vocale solisten. Hoewel het in eerste instantie bedoeld was als balletpartituur, wordt het vaak zonder dans uitgevoerd. Het ballet ging in première onder de muzikale leiding van Ernest Ansermet,  met choreografie van Bronislava Nijinska op 13 juni 1923, in Parijs.
Bijgewoonde voorstelling: Oper Wuppertal, 19 oktober 2019.
 

Oedipus: Mirko Roschkowski
Iokaste: Almuth Herbst
Teiresias: Sebastian Campione
Kreon: Simon Stricker
Der Bote: Daegyun Jeong
Der Hirte: Sangmin Jeon
Sprecher: Gregor Henze
Sopran (Les Noces): Ralitsa Ralinova
Mezzosopran (Les Noces): Iris Marie Sojer
Tenor (Les Noces): Sangmin Jeon
Bass (Les Noces): Sebastian Campione

Musikalische Leitung: Johannes Pell
Inszenierung: Timofey Kulyabin

 

Muziek:
Regie:

Het ontbreekt de Oper Wuppertal zeker niet aan moed. Een seizoen openen met twee werken van Stravinsky die dan bovendien strikt genomen niet tot het genre van de opera behoren vraagt durf. Nochtans waren we aangenaam verrast door de kwaliteit van het gebodene, een indruk die bevestigd werd door de warme reactie  van het publiek.

Les noces is eigenlijk een dansstuk voor slagwerk, piano, koor en vocale solisten, geschreven voor de Ballets Russes in Parijs. Muzikaal bestaat het werk vrijwel uitsluitend uit traditionele Russische bruiloftsmuziek. In Wuppertal werd Les noces echter niet gedanst maar geënsceneerd als een soort kameropera. In zijn zoektocht om beide stukken met elkaar te verbinden wordt eigenlijk de bruiloft van Oedipus en Jocaste uitgebeeld, een keuze die goed werkt. De markante muziek van Stravinsky komt op deze wijze alleszins goed tot haar recht. Dat alles zich afspeelt in een modern salon is zeker geen storend element.

Behalve de personages van Oedipus en Jocaste introduceert regisseur Timofey Kulyabin nog een tweede rode draad in de voorstelling. Hij voert een spreekrol in: een politie-inspecteur die de moord op/zelfmoord van Jocaste onderzoekt. Aan het einde van Oedipus zal namelijk blijken dat Oedipus vanaf het begin aanstuurde op de dood van Jocaste en dat hij veinsde dat hij zijn ogen uitstak om te ontkomen. We vonden deze keuze verdedigbaar vooral ook omdat Stravinsky zelf het werk tijdens een herziening in 1948 voorzag van een verteller.

Uiteraard vormt het opera-oratorium Oedipus Rex de hoofdmoot van de voorstelling. In tegenstelling tot de opzet van Stravinsky, waarbij er niet gespeeld wordt maar enkel gezongen in de richting van het publiek, wordt het werk in Wuppertal wel degelijk geënsceneerd. Kulyabin bewijst met een doorgedreven personenregie dat dit de juiste keuze is. Enkel de zangteksten doen nog denken aan een oratorium.

Muzikaal zat het allemaal wel snor daar in Wuppertal, met om te beginnen een orkest dat onder de leiding van Johannes Pell steeds de juiste toon vond om de partituur te vertolken. Ook een prachtprestatie van het koor van de Oper Wuppertal, de echte protagonist van de voorstelling. In de rol van Oedipus hoorden we niemand minder dan Mirko Roschkowski die met zijn slanke, goed geprojecteerde tenor een enigszins gluiperige titelheld neerzet. Ook uitstekende typecasting van mezzo Almuth Herbst als een sensuele Jocaste. Iets minder enthousiast waren we dan weer over de prestatie van de bas Sebastian Campione, die vooral in Les noces wat tekort kwam aan vocale autoriteit, iets waar de bariton Simon Stricker als Kreon geen gebrek aan had. Mooie prestatie ook van Ralitsa Ralinova die vooral in Les noces voor heel wat mooie momenten zorgde.

Alles samen een voorstelling die onze verwachtingen overtrof en waarmee we de Oper Wuppertal zeker kunnen feliciteren. Er is nog slechts één voorstelling op 8 november. Een aanrader !

Hugo Delava
(gepubliceerd 26-10-2019)


0 0 votes
Article Rating
Hugo Delava

REVIEWER

Favourite composers: Bellini, Braunfels, Donizetti, Mercadante, Meyerbeer, Rossini and Schreker. "Tenor-minded": Michael Spyres, Andreas Schager, Rockwell Blake.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments