“Obsceen en transgender”

Conservatief-katholieke organisatie wil opera  Jeanne d’Arc laten schrappen.

De Franse conservatief-katholieke organisatie Fédération Pro Europa Christiana neemt aanstoot aan de opera, die ze “obsceen  en transgender” noemt. “Een volledig naakte actrice doet alsof ze Jeanne d’Arc vertolkt en verandert tijdens de voorstelling van geslacht.” De conservatief-katholieke organisatie is al in augustus met een petitie gestart; daar staan nu ruim 10.000 handtekeningen onder. De groep eist dat de opera “onmiddellijk wordt geannuleerd”.

De Munt-directeur Peter De Caluwe reageert : “De portrettering van Jeanne d’Arc kan niet op ieders goedkeuring rekenen. Dat is prima,” aldus De Caluwe. “Maar de eis om de voorstelling te annuleren is “een brug te ver”.

 

Jeanne d’Arc is een conciërge

Regisseur  Castellucci “toont Jeanne als een erg menselijk personage in al haar breekbare essentie,” schrijft de operadirecteur. Aan het begin van de opera is ze een conciërge. Een doelbewuste keuze volgens De Munt. “De figuur wordt ontdaan van alle symboliek en uiteindelijk staat er een naakte vrouw op het podium”.

De Fédération stoort er zich aan dat Jeanne in mannenkleren wordt getoond. “Dat is exact hetzelfde verwijt dat Jeanne te horen kreeg bij haar proces in 1431,” reageert Peter De Caluwe. Het is een vaststaand feit dat Jeanne ervoor koos om mannenkleren te dragen en haar haar kort te knippen, om beter te kunnen vechten.

Bron: Kristien Bonneure, VRT
 
Naschrift Opera Gazet: Hoewel een opera “verbieden” een vermakelijk anachronisme is, is het argument “Dat is exact hetzelfde verwijt dat Jeanne te horen kreeg bij haar proces in 1431” niet bijzonder sterk. Het feit dat een verwijt ook ruim 650 jaar geleden werd gemaakt, zegt op zichzelf niets over de legitimiteit ervan.
0 0 votes
Article Rating
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ad Middendorp
Ad Middendorp
1 year ago

Dat het rechtsgevoel van de Fédération nu, nog net zo primitief is als in het grauwe 1431, is desalnietemin een bijzonder trieste constatering.