Noteren! 13 april: Murasaki’s Moon

Murasaki’s Moon. Muziek van Michi Wiancko. Libretto van Deborah Brevoort.

Te zien op YouTube (klik HIER) op 13 april, 18:00h.

Rechtstreekse uitzending uit Astor Chinese Garden Court, The Metropolitan Museum of Art, 1000 5th Ave, New York, NY 10028

Bekijk Murasaki’s Moon, een opera-on-site die zich verdiept in het leven en werk van een van de bijzonderste vrouwen uit de Japanse geschiedenis, Lady Murasaki, de schrijfster van wat wordt beschouwd als ‘s werelds eerste roman. De opera volgt het verhaal van Lady Murasaki op het onconventionele pad dat haar tot een van de belangrijkste literaire figuren aller tijden zal maken.

Michi Wiancko, composer
Deborah Brevoort, librettist
Eric Einhorn, stage director
Geoffrey McDonald, conductor/music director

Kristen Choi, mezzo-soprano: Lady Murasaki
Martin Bakari, tenor: Genji
John Noh, tenor: Buddhist priest

Yoko Reikano Kimura, koto
Satoshi Takeishi, percussion
Kaoru Watanabe, Japanese flutes, percussion, taiko
Aizuri String Quartet

Yoko Yamashita, choreographer and cultural consultant
Shinko Kagaya, Japanese supertitle translator

Murasaki’s Moon

Het geïsoleerde leven van een lady-in-waiting is voor de in zichzelf gekeerde Lady Murasaki verstikkend. Aan fantasie ontbreekt het haar niet, en om aan de muren van het paleis te ontsnappen, schrijft ze een  verhaal over liefde en vrijheid. Haar roman, The Tale of Genji, brengt haar roem, maar zorgt voor spanningen in het paleis. Ze worstelt om een evenwicht te vinden tussen de relatie met de mensen om haar heen, de personages die ze creëert en de verregaande impact van haar roman.

De opera werd in juni 2019 gepresenteerd in samenhang met de tentoonstelling “The Tale of Genji”. Lady Murasaki was de kleindochter van een schrijver en de dochter van een geleerde; ze had moeite had om haar plaats te vinden aan het keizerlijk hof in het Japan van de 11e eeuw. Ze kreeg erkenning aan het hof voor haar poëzie en de verhalen die zij vertelde. Uiteindelijk schreef ze de eerste roman ter wereld: “The Tale of Genji”. Murasaki’s Moon is een opera voor publiek van alle leeftijden, geïnspireerd op het leven en werk van Lady Murasaki.

Te zien op YouTube (klik HIER) op 13 april, 18:00h. Klik HIER voor informatie.


0 0 votes
Article Rating
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments