The appeal against the DNO has unfortunately been lost, and also in a very unsatisfactory manner: the arguments of the other party have been accepted, ours hardly discussed, misunderstood or completely ignored.
In any case, there is clarity. Of course, I’m going to review DNO again (they didn’t think they were rid of me, did they?), but not yet the opening performance on 5 September, because I won’t be in Amsterdam then. A (very good) backup takes over from me.
It’s not chic, and certainly not for the unsuccessful party, to criticise a court ruling. Nevertheless, I would like to share with you one hilarious argument of the court. With regard to the right of free news gathering , it should be noted, says the court, that for each opera performance there are programme booklets available at EUR 10. 😊
And now: bravely forward!
 
Olivier Keegel
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Bellini, Donizetti. Tito Schipa, Fritz Wunderlich, Ileana Cotrubas. Stefano Mazzonis di Pralafera, Laurence Dale. Certified unmasker of directors’ humbug.

nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Pieter K. de Haan.
Gast
Pieter K. de Haan.

Ik neem de vrijheid om in mijn moerstaal te reageren. Ik kan me voorstellen, dat u teleurgesteld bent door de uitkomst van de gerechtelijke procedure. Mij heeft die niet verrast. Ik heb die – in weerwil van het feit, dat ik u steun heb betuigd – van het begin af aan als kansloos beschouwd. Op de m.i. zeer goede Oostenrijkse operasite http://www.onlinemerker.com lees ik met enige regelmaat, dar recensenten werken zonder perskaarten en dat zij vinden, dat dat hun onafhankelijkheid ten goede komt. Ik heb ook gelezen, dat het in het Duitstalige gebied voorkomt, dat operagezelschappen recensenten van zelfgeschreven kritieken… Lees verder »

Jan de Jong
Gast
Jan de Jong

Iedereen die zich een mening over deze zaak wil vormen, vindt hier het complete oordeel van het hof :
https://www.boek9.nl/system/files/B92019/B920190827_Hof_Amsterdam_Nationale_Opera.pdf
Zo loopt men niet het risico afhankelijk te zijn van selectief citeren.

Tom Vermaelen
Gast
Tom Vermaelen

Inderdaad een slecht onderbouwd vonnis, waaruit onbegrip m.b.t. de operawereld en het recensentendom spreekt, en bovendien niet op de kern van de zaak wordt ingegaan. Zoals Kegel terecht opmerkt, hier gaat het om: kan een jarenlang “getolereerde” recensent bepaalde persfaciliteiten ontnomen worden OMDAT hij in Het Parool een opiniestuk schreef dat DNO niet beviel? Naast de dubieuze kwaliteit van het vonnis, is het inderdaad ook hilarisch, waarover een citaat. Een citaat is altijd selectief, dus meneer De Jong zit er een beetje naast. “Het complete oordeel van het hof” is trouwens openbaar en publiekelijk toegankelijk. Daar hebben wij meneer De… Lees verder »

Otto Geest
Gast
Otto Geest

Wil men zich een mening wil vormen over deze zaak kan zich, in plaats van het vonnis voor zoete koek te slikken, beter op de historische feiten en omstandigheden richten, en de wijze waarop daarmee is omgegaan.

Kersten van den Berg
Gast
Kersten van den Berg

Bedankt, Jan de Jong. Voor mij, linkshandige internetgebruiker, was je link ieder geval handig.

Jan de Jong
Gast
Jan de Jong

Het vonnis lijkt me kraakhelder. Er is in dit dossier omstandig geroepen dat de persvrijheid in het geding zou zijn. Quod non. Of de Nationale Opera erg chique heeft gehandeld is een andere zaak. Slim hebben ze het niet in ieder geval niet aangepakt, doordat ze de indruk hadden gegeven Keegel als recensent serieus te nemen. Het is overigens onbegrijpelijk dat een club als de NJV zich voor het karretje heeft laten spannen van iemand die algemene journalistieke principes met voeten treedt. Keegel is een actievoerder met grote liefde en kennis voor opera en kan daar onderhoudend over schrijven, maar… Lees verder »