Mozart is sweet sunshine (Dvořák)

In Kopenhagen hebben zich donkere wolken volgepakt die de Mozart-zon op wrede wijze aan het oog onttrekken.
“10 Years of Opera for All” staat er dit jaar op de T-shirts van het personeel van het Copenhagen Opera Festival, maar de twee operahuizen van Kopenhagen worden zorgvuldig vermeden. Uiteraard.
Een circus in een circustent, schaatsen op ijs, voetballen op gras, het is allemaal sóóó 1990!
In Kopenhagen vindt een manifestatie plaats typisch iets voor Mensen van Nu:  Don Juan –  Requiem for Don Giovanni. Locatie: Kopenhagens bloedeigen “meat distrcit”, of wat zij daar  voor door willen laten gaan. Theatergezelschap SORT/HVID brengt deze ode aan Mozart. Mads Brauer van de cultband Efterklang zorgt voor de muziek. De elektro-akoestische trucs zijn niet van de lucht. Wij vrezen een “Ik weet heel zeker dat Mozart dit enorm grappig zou hebben gevonden” attitude. Want sinds Amadeus weten we immers  dat Mozart een idioot was.
Er zijn circusartiesten, er is champagne, er zijn bezopen bargasten. Maar er is ook een vreemde eend in de bijt, een zangerd!  Counter-tenor Morten Grove Frandsen vertrouwt “Fin ch’han dal vino” aan de microfoon toe,  voordat er een dreunende “remix”, getiteld “In Re Don Giovanni” je ingewanden teistert.  Ja, het is nu een echt feestje geworden.
De Don Giovanni van dienst propt zoveel chips in de mond van zijn slachtoffer dat ze niet meer kan zingen. Fijnzinnig! Mozartiaans! De hele vertoning komt op naam van regisseur  Christian Lollike.  Deze verfijnde DonGiovanni is nog tot 17 augustus bij te wonen. HIER vindt u informatie.
0 0 votes
Article Rating
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments