Moritzburg Festival

Moritzburg Festival gaat integraal door

Het is stil in de operawereld, in de échte operawereld dan. Simpelweg doordat er geen volwaardige uitvoeringen zijn. De vermaledijde sprinkhanenplaag heeft ons beroofd van ons gezellig avondje uit, dan wel van een ontregelend stuk urgent muziektheater dat u “aan het denken zet”. Stil op operagebied betekent helaas stil op Opera Gazet. Wij zijn primair een recensiesite, en zien weinig in het herpubliceren van afgestofte recensies van 20 jaar geleden of persoonlijke ontboezemingen van onze muzikale avonturen, hoewel wij ons nauwelijks kunnen bedwingen om u te laten delen in onze 27-delige serie “Mijn Julius Fučík”. Julius Fučík, een waarlijk groot componist, de Keizer der Anti-Hupsafladderaars. Sommige operarecensies kunnen eenvoudig samengevat worden in één werkje van Fučík, bijvoorbeeld “Einzug der Gladiatoren”, vooral als het ten gehore wordt gebracht door de Musikverein Behamberg. Welk een schitterende eenheid van vorm en inhoud! Ik wil het u niet onthouden:

 

Is dat genieten of niet?

Terug naar Opera Gazet. Kortgeleden werd Andras Homoki geïnterviewd door onze correspondent in Zürich. Helaas, het noodlot sloeg toe, en onze OG-recensent raakte besmet met het coronavirus; wij hebben dagelijks contact met hem, en ik kan u -en mevrouw Halsema- vertellen: deze ziekte is bepaald geen pretje. Het interview met Homoki houdt u te goed.

Wij meenden niet mee te moeten gaan met de eindeloze stroom van livestream-aankondigingen. Overdaad schaadt, eerst kondigt Operahuis X de stream aan, dan kondigen blogs Y en Z dezelfde stream aan, en vervolgens maken lezers elkaar attent op weer diezelfde stream. Zo eindigt Tosca drie keer of meer in uw agenda. Wij zien hierin geen rol voor Opera Gazet weggelegd. Wij, met ons teer gestel, kunnen eerlijk gezegd het woord “livestream” niet meer horen. Wel volgen wij met belangstelling en bewondering de wijze waarop diverse huizen “iets op de planken” kunnen brengen. DNO organiseert een serie recitals van een uur à raison van € 40 p.p., en u kunt kiezen uit de eerste voorstelling om 18:30h of de tweede om 20:30h. U denkt misschien: een collectebus opgeluisterd met levendige muziek, maar aan de andere kant zijn het niet de minsten die in deze serie optreden. Alle informatie vindt u HIER.

De afwezigheid van echte operavoorstellingen geeft ons de vrijheid, althans die nemen wij (and now for something completely different), om een genoeglijk kamermuziekfestival onder de aandacht te brengen, namelijk het Moritzburg Festival.

Alle geplande concerten van het 28e Moritzburg Festival (15 km ten noorden van Dresden) vinden plaats in de open lucht. Het kamermuziekfestival onder leiding van cellist Jan Vogler vindt voor het eerst sinds 28 jaar geheel al fresco plaats. Alle concerten van 2 tot 16 augustus 2020 worden verplaatst naar het Noordterras van kasteel Moritzburg. Veilig genieten op zwoele zomeravonden, met inachtneming van de geldende regels voor afstand en hygiëne.

In de openluchtversie is plaats voor 160 toeschouwers. Verheugend is dat geen van de oorspronkelijk geplande concerten in het cultuurpaleis, het kasteel en de Evangelischer Kirche Moritzburg geannuleerd hoeven te worden.

De Moritzburg Festival Academy verenigt weer jonge muzikanten uit verschillende landen in Moritzburg, dit keer beperkt tot 16 deelnemers. Dankzij het opheffen van reisbeperkingen in Europa kan een groot aantal van de geëngageerde artiesten naar het festival afreizen. Naast de vaste gasten Kai Vogler (viool), Mira Wang (viool) en Jan Vogler (altviool) staat een reünie gepland met Ismo Eskelinen (gitaar), Lars Anders Tomter (altviool), Andrea Lucchesini, Lise de la Salle (piano) en Andreas Brantelid (altviool).

“Het publiek zal opgeluchte en enthousiaste artiesten op het podium zien. Voor velen van ons zijn dit de eerste concerten na de stilte van de laatste maanden”, aldus artistiek directeur Jan Vogler.

Tot de hoogtepunten van het 28e Moritzburg Festival behoren de opening met gitaarklanken uit Italië, de première van de vroege versie van het Strijkkwartet No. 2 van de Tsjechische componist Bohuslav Martinů en Peter Tsjaikovski’s energieke Strijksextet in d-klein “Souvenir de Florence”, dat op 5 augustus wordt uitgevoerd, samen met het Pianokwartet van Robert Schumann in E-groot en Luigi Cherubini’s “Pater Noster” voor soloviool en strijkkwintet.

Kaarten voor het 28e Moritzburg Festival zijn verkrijgbaar via www.moritzburgfestival.de of via de ticket-hotline + 44 351 1609 2615.


5 1 vote
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments