Queena Mario, Mario, Mario !

Queena Mario, Mario, Mario !

Wanneer in den vreemde, is er nauwelijks een groter genoegen denkbaar dan een bezoek aan de plaatselijke begraafplaats. Men komt er geheel verkwikt en vol levenslust vandaan! Jarenlang huurde ik in Parijs voor enkele maanden per jaar een comfortabel appartement aan de Avenue du Père Lachaise, totdat de geriefelijke etage “gesplitst” werd in mini-appartementjes voor de Airbnb-gemeenschap. Ik schreef in 2016 een vlammende brief aan de burgemeester van Parijs, een brief die blijkbaar zoek raakte, want het antwoord laat tot op de dag van vandaag op zich wachten. Them damned Frogs!

 

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Ik was in 1990 (!) in New York voor een interview met de sopraan Yoko Watanabe, een interview voor, houd u vast, het “Vriendenbulletin” van De Nederlandse Opera! Werd gepubliceerd (geen onbetamelijkheden ontdekt) maar ik wacht 30 jaar na dato nog steeds op mijn honorarium.

Ook in New York is een reuze fijne begraafplaats, de Woodlawn Cemetery in de Bronx. Eenvoudig in een goed half uur te bereiken met metro line 4 vanaf Grand Central Station 42nd Street. Woodlawn werd gesticht in 1863 en beslaat zo’n 400 hectare. Een oase van rust, waar het spreekwoordelijke pushing up daisies een gezamenlijke inspanning is van ruim 300.000 horizontaal rustenden.

Het met protserige gedenktekens vervrolijkte Woodlawn biedt, net als het Parijse  Père Lachaise, gastvrijheid aan tal van ingeslapen beroemdheden. Wij noemen Irving Berlin, Miles Davis en Duke Ellington.

La rondine, een opera in drie bedrijven van Giacomo Puccini

Geen operahelden? Toch wel. Hier ligt ook de waarschijnlijk niet bij iedereen bekende Queena Mario begraven. “Wie se moeder?”, roept u uit, als u tenminste woonachtig bent in de Amsterdamse Jordaan. Queena Mario. Ze was een beroemde sopraan in de jaren 20 en 30 dertig van de vorige eeuw. Geboren in 1896 als Queena Marian Tillotson groeide ze op in New Jersey; ze maakte haar debuut in 1918 bij de San Carlo Opera Company. In 1922 volgde haar debuut in de MET. Ze zong er rollen als Gilda, Mimi, Nedda, Sophie (Rosenkavalier), Micaela en Gretel in Humperdincks Hansel und Gretel. Op 42-jarige leeftijd was ze uitgezongen, het was mooi geweest; een fraai en tijdig eind van haar zangcarrière waaraan menige hedendaagse zich voortslepende, tanende operaster een voorbeeld zou kunnen nemen. Queena Mario werd aangesteld bij de Juilliard School in New York. Tevens ontpopte zij zich als auteur van opera-gerelateerde moordmysteries en schreef zij onder de naam ‘Florence Bryant’ columns. Van diverse markten zeer thuis dus.

Nog een kleine anekdote over die bijzondere naam. [Waarschuwing: sarcasmebril opzetten!] Zoals u weet is de operawereld één grote familie van zangers en zangeressen. Solidariteit en plezier in elkaars succes vieren er hoogtij; wat dat betreft is het net de wereld van operarecensenten. Een collega van Queena Mario,  Nina Morgana (1891-1986), protegée van Enrico Caruso, vond de naam “Queena Mario” maar aanstellerij. Volgens Morgana was Mario’s geboortenaam “Helen Tillotson”, en dat was mooi genoeg. Vals glimlachend stelde Morgana de vraag: “Als je een broer had gehad, zou die dan Kinga heten?”

Olivier Keegel
We like to get in touch with our readers. Comments and remarks are most welcome! (See below.)

5 1 vote
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan van der Veldt
Jan van der Veldt
9 months ago

Mario Mario,Mario. Doet mij denken aan de Opera Tosca.