LUIK !

Hartje Luik bevindt zich het Théâtre Royal de Liège, het gebouw van de Opéra Royal de Wallonie-Liège, een fraai stukje Luiks erfgoed, dat wij te danken hebben aan onze eigen Koning Willem I.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

De Opera van Luik is een populair toevluchtsoord voor allen die het dwaalspoor van het Regietheater links hebben laten liggen. Naast Belgische operaliefhebbers treft men er ook talloze bezoekers uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. In Luik treden niet zelden operasterren Met Een Naam op die wij ons in Nederland niet willen of kunnen veroorloven. Ook operasterren Met Een Naam zijn namelijk graag bereid hun honorarium enigszins te matigen om te werken met regisseurs als  Stefano Mazzonis di Pralafera of Ruggero Raimondi, die de opera, geheel tegen de tijdgeest in, meer liefhebben dan hun eigen ego.

De volledige renovatie van het operagebouw werd uitgevoerd tussen 2009 en 2012. De gevel en de bijzonder fraaie binnenruimtes zijn in hun oude glorie hersteld, en de technische uitrusting voldoet nu aan de modernste eisen.

Luik zelf is in de laatste jaren ook aantrekkelijker geworden. Parijs zal het nooit worden, maar Luik is gelukkig niet meer dat troosteloze zwarte gat van weleer. Men kan er voortreffelijke dineren en souperen. Na de opera soupeert men zeer aangenaam in het ernaast gelegen Au Point de Vue – men savourere er de Boulets à la Liégeoise. Maar men kan ook voorafgaand aan de opera in het gebouw zelf dineren. Luik telt een behoorlijk aantal fijne cafés. Favoriet is “Aux Olivettes”, waar men na de opera in de meest genoeglijke sfeer een begin kan maken met een frontale aanval op de kleine uurtjes (in het weekend tot 03:00h geopend) . Men zingt er, men drinkt er, on se sent bien !

Is de Opera van Luik “stoffig”, zoals Mensen van Nu wel eens beweren? In het geheel niet. Boven “verontrustend, urgent en confronterend muziektheater” verkiest de Opéra Royal de Wallonie-Liège zich te houden aan een missie die elk operahuis in het vaandel zou moeten voeren: opera zonder hupsafladder. Overigens is Luik  geheel up-to-date qua geavanceerde (digitale) technologie. Voorbeeld is de nieuwe virtuele rondleiding door het theater. HIER kunt u aan de rondleiding deelnemen.

Als u van opera houdt en de muffe ons-kent-ons sfeer eens wilt ontvluchten: zet Luik op uw post-corona verlanglijstje.

Olivier Keegel


5 1 vote
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Willem
Willem
5 months ago

Prachtige opera’s, alleen spreken ze geen Nederlands, zoals Fransen, ze denken dat Frans een wereld taal is. De Munt, in Brussel heeft 2e talen.🎼🌷🌷🌷🌷🎼

Patrick
Patrick
5 months ago
Reply to  Willem

Wel, Mijnheer Willem, in Luik worden de opera’s in 4 talen (Nederlands inbegrepen, op 2de lijn van de scherm 🙂 ) bovengetiteld. Ook bij het bespreekbureau bent u in het Nederlands bediend…

Ad Middendorp
Ad Middendorp
5 months ago

Wat een heerlijk suggestief reisverhaal, Olivier. Het water loopt me door de mond. En met de knop HIER heb ik op m’n gemak door het schitterende Théâtre Royal de Liège gekuierd. Laat die Belgen maar schuiven, daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen.

Pieter K. de Haan
Pieter K. de Haan
5 months ago

Jaren achtereen heb ik een abonnement gehad op de zondagmatinees. Ik moest er wel 2x 250 km voor rijden, maar ik kon dat op een heen-en-weertje doen en kon ook nog vooraf eten met vrienden. Mooi uitje met als regel opera zoals opera bedoeld is, d.w.z. zonder de fratsen van het regietheater. Zelden ben ik teleurgesteld huiswaarts gereden.
Meneer Willem: het officieel tweetalige hoofdstedelijke gewest Brussel, waarvan de stad Brussel onderdeel is, ligt als een enclave binnen het Vlaamse, Nederlandstalige gewest. Liège (Luik) ligt in het Waalse, Franstalige gewest.