L’AMANT ANONYME

L’Amant Anonyme is een opera (een «comédie mélée d’ariettes et de ballets»)  van Joseph Bologne Chevalier de Saint-Georges (1745–1799) naar het toneelstuk van Stéphanie Félicité de Genlis (“Madame de Genlis”). De première vond plaats in het Théâtre de Mme. de Montesson te Parijs op 8 maart 1780.
Digitale opvoering door LA Opera, gezongen in het Frans met Engelse ondertiteling. Dialogen in het Engels. LA Opera and the Colburn School, live at Zipper Hall, 2020.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Léontine: Tiffany Townsend, sopraan
Valcour: Robert Stahley, tenor
Ophémon: Michael J. Hawk, bariton
Dorothée: Alaysha Fox, sopraan
Jeannette:  Gabriela Flores, mezzosopraan
Colin: Jacob Ingbar, countertenor

LA Opera Orchestra
Dirigent: James Conlon
Regie: Bruce A. Lemon, Jr.

Muziek:
Regie:

Georges de Bologne Saint-Georges, plantage-eigenaar in de Franse kolonie Guadeloupe, was geen slechte vent. Toen hij op 25 december 1745 van zijn zestienjarige Senegalese slavin een jongetje als kerstcadeau aangeboden kreeg als herinnering aan een gezellig samenzijn negen maanden daarvoor, adopteerde hij het meteen: hij gaf zijn zoon de naam Joseph Bologne Chevalier de Saint-Georges. Het kolonialisme was zo te zien niet louter kommer en kwel, want op 10-jarige leeftijd mocht de kleine Joseph zelfs naar Parijs. Dat was in die tijd behoorlijk opzienbarend. Het ventje was niet zo zwart als zijn moeder, maar ook niet zo wit (vroeger: “blank”) als zijn vader, en het type  Meghan Markle was nog geen mode-icoon.

Kleine Joseph was begaafd (nu: “hoogbegaafd”), want na zes jaar kostschool toonde hij een bijzonder talent voor de schermsport; hij werd er zelfs kampioen in. Maar hij was gezegend met nog een ander talent: muziek. Vader Georges bezuinigde niet op de culturele opvoeding van zijn zoon: hij kreeg compositieleer van niet minder dan François-Joseph Gossec en vioolles van Jean-Marie Leclair.
Joseph werd een gelauwerd componist die al vlug de bijnaam “De Zwarte Mozart” verwierf. Hij schreef niet minder dan zes opera’s, verschillende symfonieën, concerten voor onder meer klarinet en viool, en kamermuziek. In zijn militaire carrière zullen wij ons Latijn niet steken, maar wij willen hier toch wel even vermelden dat er in Parijs een klein straatje naar hem genoemd is, met de credits: Compositeur et chef d’orchestre, Capitaine de la Garde nationale de Lille en Colonel de la Légion des Américains et du Midi.

L’Amant Anonyme was zijn derde opera en vertelt het verhaal van Léontine, een mooie jonge weduwe die gedesillusioneerd is geraakt door de liefde. Tot haar verbazing ontvangt ze een gestage stroom brieven en geschenken van een onbekende minnaar die voor haar een onsterfelijke passie belijdt. Dit amuseert haar en ook haar vriend Valcour, die beweert geen interesse te hebben in romantiek.

Maar nu, na jarenlang zijn ware gevoelens te hebben verborgen, verzamelt Valcour de moed om te onthullen dat hij zelf de toegewijde geheime aanbidder is. Met de hulp van zijn knecht Ophémon, Léontines vriendin Dorothée en een jong koppeltje dat op het punt staat om in het huwelijksbootje te stappen komt alles tot een goed einde en bekennen de geliefden elkaar hun geheime passie.

De muzikale stijl is geheel die van zijn tijd, er zitten geen verrassingselementen in en naar vernieuwingen zoekt men tevergeefs. Maar de compositie is zeer melodieus en uitermate genoeglijk om te beluisteren. Mozart komt uiteraard om de hoek kijken, maar Joseph Haydn is omnipresent. De recitatieven werden voor deze opname vervangen door Engels gesproken dialogen en die duurden gelukkig nooit zo lang dat wij geneigd waren om ze door te spoelen.

Tiffany Townsend is een naam om te onthouden. Zij zingt de rol van Léontine met een goed beheerste lichte, kristalheldere sopraanstem. Haar cv vertelt ons dat zij ook Anna zingt in Mozarts Don Giovanni en de Gravin in Le Nozze di Figaro. Dat verwondert ons niet, maar de rol waarin wij haar het liefst zouden in horen is die van  Fiordiligi in Cosi fan tutte.

Ook Robert Stahley als Valcour mocht er zijn, al voel je aan dat hij minder thuis is in het Mozartrepertoire en soms iets aan souplesse mist. Zoals het destijds gebruikelijk was, kregen ook de nevenrollen elk hun aria te zingen en die werden hier bevredigend vertolkt.

Geluidsbrij

Het LA Opera Orchestra, gedirigeerd door James Conlon, zat in een aparte ruimte (de Zürich-opstelling) en dat was akoestisch duidelijk te merken. Vooral in de ensembles werd het een pappige geluidsbrij die duidelijk op gespannen voet stond met deze muzikale stijl.

Meer rampspoed kwam op ons af in de vorm van de regie en de belichting. Corona-restricties zijn geen excuus om achter elke zanger een sfeerloos eenkleurig palet te plaatsen en de gezichten van de zangers half-groen-half-purper te belichten. Lelijker en wansmakelijker kon het in feite niet en dat het ondanks de nodige restricties veel beter kan bewijst de recente uitzending van La voix humaine / L’heure espagnole door Opera Zuid. Jammer toch dat het zelfs in deze benarde tijden weer de regisseurs zijn die roet in het eten blijven gooien.

De opname duurt meer dan twee uur, maar het eerste kwartier wordt gevuld met interviews en na de eerste akte is een dode pauze van tien minuten. De opera zelf duurt 102 minuten.

 

Gratis streaming tot 29 November 2020: https://www.laopera.org/hidden-pages/the-anonymous-lover-viewing

We like to get in touch with our readers. Please add a comment under this article and/or rate the article with 1 to 5 stars. Scroll down.

 

Guillaume Maijeur
18-11-2020


0 0 votes
Article Rating
Guillaume Maijeur

REVIEWER

Founder of Opera Gazet (1999). Prefers the German repertoire, particularly the composers Wagner, Richard Strauss and Mozart.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ad Middendorp
Ad Middendorp
8 months ago

Jazeker Willy, weer een leuke en smakelijke omschrijving. Maar jammer dat je er niet voor naar Parijs hoefde.