La Bohème bij de Nationale Reisopera

Puccini’s geliefde meesterwerk in een opera van 75 minuten. Van 15 november tot 18 december 2020 reist de Nederlandse Reisopera met een gereduceerde versie van Puccini’s La bohème langs de theaters. Met in de cast o.a. sopranen Zinzi Frohwein, Lilian Farahani en tenor Denzil Delaere.

In 2011 ontwikkelde regisseur Christian Carsten het concept voor deze pocketopera al, met zeven solisten. Voor deze tournee past hij de regie ‘coronaproof’ aan en zet hij het spel nog verder op scherp. De muzikale leiding is in handen van Andrew Wise die de productie ook op de vleugel begeleidt, samen met slagwerker Niek Kleinjan. 

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

De Nederlandse Reisopera heeft, vanwege de coronarichtlijnen, haar drie grote operaproducties van seizoen 20/21 verplaatst naar 2022 en 2024. Voor dit seizoen ontwikkelt de Reisopera een aantal kleinere producties, waarmee langs de theaters gereisd zal worden. La bohème is te zien in de grote speeltheaters en op locatie in De Veerensmeederij (Holland Opera) in Amersfoort.

Pocketversie

De pocketopera La Bohème is oorspronkelijk ontwikkeld in 2011 als jongtalentproductie in het RAP-programma van de Reisopera. Regisseur Christian Carsten bewerkte de pocketversie in 2013 voor een korte tour in Nederland en een zomertournee in Zuid-Engeland. In 2017 was de productie twee maal te zien in Festival Classique in het Kurhaus in Scheveningen. Mede door het succes van de productie in het verleden, de speelduur van 75 minuten en het flexibele decor, is besloten deze kleine intieme opera in november en december 2020 weer uit te voeren in de theaters.

Vitale akkoorden

Regisseur Christian Carsten: “Er klinken een paar vitale, voortstuwende akkoorden, we zien een groep jonge mensen en meteen bevinden we ons midden in het stuk. La Bohème is vanaf het allereerste moment een meeslepende opera. Van de personages gaat een bijzondere charme uit. Ze zijn jong en innemend. In de dingen die zij nastreven en door hun levenslust zijn zij geen onbereikbare helden, maar juist heel herkenbaar voor de toeschouwer. Wij willen de liefde die zij ervaren, precies zo ondervinden, wij verlangen naar de zelfde hartstocht die hen drijft, naar de liefdevolle toenadering die zij tonen.”

“Het zijn de overtuigende schilderingen van de hoofdpersonen die ons ontroeren. In onze pocketversie van dit populaire stuk concentreren wij ons daar volledig op. Zo maken we in deze enscenering de eerste ontmoeting van Rodolfo en Mimì van heel nabij mee. In de eerste twee bedrijven zien we hoe zij als in een roes opgaan in de liefde. Zij zijn weinig spectaculaire, gewone mensen, maar er sluimert een hartstocht in hen die aan het einde van het tweede bedrijf in een collectieve euforie uitmondt: het leven is één feest.”

La bohème

La Bohème – Pocketversie van de opera (1896) van Giacomo Puccini in een bewerking van Arnaud Oosterbaan en Christian Carsten. Libretto‎ van ‎Luigi Illica.

Team en cast

Muzikale leiding: Andrew Wise. Regie: Christian Carsten. Mimì: Zinzi Frohwein. Musetta: Lilian Farahani. Rodolfo: Denzil Delaere. Marcello: Gurgen Baveyan. Schaunard: Modestas Sedlevičius. Colline: Martijn Sanders. Vleugel: Andrew Wise. Slagwerk: Niek Kleinjan. De productie wordt gezongen in het Italiaans en is voorzien van Nederlandse boventitels. De voorstelling duurt ca. 75 minuten zonder pauze.

Meer informatie vindt u HIER.

Speeldata: Enschede (Muziekcentrum, première, 15/11), Apeldoorn (Orpheus, 22/11), Utrecht (Stadsschouwburg, 24/11), Amersfoort (De Veerensmeederij, 28/11 en 29/11), Groningen (Stadsschouwburg, 2/12), Breda (Chassé Theater, 4/12), Maastricht (Theater a/h Vrijthof, 9/12), Tilburg (Schouwburg, 12/12) en Zwolle (De Spiegel, 16/12).  Nadere informatie vindt u HIER.
Tickets bestelt u HIER. 

 


0 0 votes
Article Rating
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Willem
Willem
8 months ago

Vreemd, geen locatie in de randstad voor deze opera.🎼🌷🌷🌷🌷🎼