Kunstwerk Muziektheater: kaltgestellt.

Tijdens de opening van het Muziektheater werden de aanwezigen verrast door een spectaculair maar peperduur kunstwerk van Peter Struycken:  een bewegend lichtobject in het plafond, dat werd “ingeschakeld” voorafgaand aan de voorstelling en in de pauzes. Naast onwelgevallige recensenten, onwelgevallige componisten kent De Nationale Opera blijkbaar ook nog een categorie “onwelgevallige kunst”, want artistiek leider Pierre Audi besloot in te grijpen. Onwelgevallige kunst in zijn eigen bolwerk, het Muziektheater!  Volgens Pierre A. leidde het kunstwerk de aandacht te veel af “van wat er op het toneel gebeurde”. Op het toneel gebeurt vóór de voorstelling en in de pauze (hopelijk) niets, dus een kulargument. Audi gaf het bevel dat de ingenieuze verlichting twintig minuten vóór aanvang van de voorstelling uit moest. Ook in de pauze en na afloop gold voor het kunstwerk een Berufsverbot. En sinds al heel lang zijn de 500 lampen, die in een eindeloze variatie door wisselende lichtsterkte subtiele lichtgolven over het plafond laten verglijden, compleet beseitigt. Een typisch voorbeeld van het repressieve gedachtegoed dat het Kremlin aan de Amstel kenmerkt: ook een kunstenaar ontkomt er niet aan. Ook het Muziektheater ontkomt er niet aan.

Pierre Audi was nauwelijks ingewerkt, of de ongedurige artistiek directeur vertrok alweer (♥): zodra hij aan het pluche dreigde te kleven, zocht hij onmiddellijk naar een nieuwe uitdaging en liet hij het Muziektheater achter zich. Een van zijn laatste heldendaden was het structureel tegenwerken van een “onbetamelijke” recensent, maar toen was het ook Schluss mit dem Generalstabschef. Een siddering ging door het land.

De onpeilbare leegte en droefenis die door Zijn vertrek ontstonden, vormden  een mistroostig nadeel met een marginaal voordeel. (Johan Cruijff heb altijd gelijk.) Dit marginale voordeel, een soort omgekeerde nevenschade, is dat het kunstwerk weer uit de Entartete Kunst-magazijnen aan de Amstel teruggehaald kan worden. Een half jaar geleden zong het rond dat Frans Huneker, technisch directeur van Nationale Opera & Ballet, aan het presidium had voorgesteld om Peter Struyckens lichtobject in ere te herstellen. Dit is tot op heden niet gebeurd. Het Kremlin zwijgt, de Kremlin-watchers tasten in het Struyckenloze duister.

0 0 votes
Article Rating
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ad Middendorp
Ad Middendorp
1 year ago

Goed zo Telmora. Vertel het ze nog maar eens.

Kersten van den Berg
Kersten van den Berg
1 year ago

Dank voor dit voor mij even verhelderend (eindelijk, eindelijk) als ergerniswekkend (dictatoriaal dédain jegens kunstenaar en publiek) artikel!

Olivier Keegel
Admin
1 year ago

Dédain voor het publiek is core business aan de Amstel.

Jan de Jong
Jan de Jong
1 year ago
Reply to  Olivier Keegel

Dédain voor de lezer is ook core business op deze site. Waarom ondertekent u niet gewoon uw eigen stukken met uw eigen naam in plaats van gebruik te maken van een nep-persoon met een van een Amerikaans gen-tech-bedrijf gejatte foto?

Ruud
Ruud
1 year ago

Geen vriendelijk artikeltje. Maar ik wil het kunstwerk wel terug. Ik mis het al decennia.