IS THIS THE END ?

IS THIS THE END ? Een Pop Requiem van Jean-Luc Fafchamps.

 

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Sarah Defrise (The Teenager) (sopraan)
Amaury Massion (The Man) (pop-stem)
Albane Carrère (The Woman) (mezzosopraan)

Koor en Symfonisch Orkest van de Muntschouwburg
Dirigent: Ouri Bronchti

Regie: Ingrid von Wantoch Rekowski
TV productie: Jean-Claude Wouters

Muziek:
Regie:

Een requiem voor de opera, wat kan er actueler zijn dan deze wereldcreatie die via Arte Concert digitaal en online plaatsvond op 26 september 2020. Is dit opera in de nieuwe vorm waarmee wij zullen moeten mee leren leven zolang wij het coronavirus niet onder controle krijgen?

Dat door een rijk gesubsidieerd operagezelschap voor een poprequiem geopteerd werd, getuigt van weinig respect voor het klassieke opera-idioom en nog minder van goede smaak. Het werk is opgedragen aan Patrick Davin, die gedurende de repetities overleed. Een groot verlies voor de Belgische muzikale wereld, aangezien zij hierdoor haar beste Belgische dirigent verliest.

Het requiem begint met een lege zaal van De Munt en het stalen brandscherm, dat met een klap het toneel van de zaalruimte scheidt. Een onheilspellend geluid dat zou passen bij de generiek van een rampenfilm, beheerst de eerste minuten van het werk. De muziek van Fafchamps ligt beslist goed in het gehoor en wordt ook voortreffelijk gezongen.

De sopraan Sarah Defrise incarneert een teenager die nogal hysterisch en met veel hoge nootjes moet zingen. Zij doet dat voortreffelijk, met een goed beheerste stem en een bijzonder jeugdig en helder timbre. Ook de mezzosopraan Albane Carrère weet te bekoren in de meer bescheiden rol van de vrouw. Amaury Massion echter is helaas nauwelijks om aan te horen: een affreus lelijke stem, onaangenaam in klank en voordracht.

Aanvankelijk is er niet veel van de zangers te zien, want het beeld wordt beheerst door video-opnames van een jong wicht dat als een kip zonder kop door de coulissen, de kelders en andere afgelegen oorden van De Munt dwaalt. Chaotisch, zoals ook de aanpak van de coronacrisis zelf, waarvan alles netjes in cijfers, grafieken en statistieken bijgehouden wordt: ogenschijnlijk onder controle, maar in de praktijk een ongecoördineerd geheel, een mondiale warboel van jewelste.
Sartre is actueler dan ooit: “L’enfer, c’est les Autres” (De hel, dat zijn de Anderen). Elke vreemde is per definitie een verdacht individu voor wie je je met een mondmasker moet beschermen. Wordt de omgeving iets te druk, dan voelt het aan alsof je een van de te vele ratten bent in een te kleine kooi.

Maar het leven gaat door en om dat te benadrukken wordt het amper 53 minuten durende requiem drie keer door reclamespots onderbroken. In de stijl van het trio in “Trouble in Tahiti” van Bernstein prijst een sextet op de meest zorgeloze manier producten aan om je tegen corona te beschermen: “Ask God – Best Offer”, “Try Death – Good Prices” en “Love & Orgasm – 7th heaven guarantee”.
Dergelijke bittere spot zal niet bij iedereen in goede aarde vallen, maar wij verdragen het wel. Sinds Auschwitz weet trouwens iedereen dat God geen luisterend oor heeft en bovendien… is COVID19 ook niet een van zijn schepseltjes?

Het laatste deel van het requiem is zuiver concertant, een verademing na de rommelige videosequenties. Het requiem eindigt niet met het gebruikelijke liturgische “Amen”, maar met een meer realistische en uiterst adequate uitdrukking voor de periode waarin wij leven: “What the fuck!”

Guillaume Maijeur
03-10-2020

 


5 1 vote
Article Rating
Guillaume Maijeur

REVIEWER

Founder of Opera Gazet (1999). Prefers the German repertoire, particularly the composers Wagner, Richard Strauss and Mozart.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ad Middendorp
Ad Middendorp
7 months ago

Je hebt ons weer een prima kijkje verschaft in deze voorstelling, Willy, bedankt. Wat je theologische inzichten betreft, een mens kan niet overal verstand van hebben.