HAMLET in Keulen

Opera Gazet woonde op 8 december 2019 in het Keulse Staatenhaus een voorstelling van Brett Dean’s Hamlet bij door de Oper Köln, meteen de eerste Duitse productie van het werk.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Hamlet is een opera in twee bedrijven van de Australische componist Brett Dean, op een libretto van Matthew Jocelyn, dat gebaseerd is op William Shakespeares gelijknamige toneelstuk. De opera ging in première in Glyndebourne op 11 juni 2017.
Oper Köln. 8 december 2019.

Hamlet: David Butt Philip
Ophelia: Gloria Rehm
Claudius: Andrew Schroeder
Gertrude: Dalia Schaechter
Polonius: John Heuzenroeder
Horatio: Wolfgang Stefan Schwaiger
Ghost, Gravedigger: Joshua Bloom
Laertes: Dino Lüthy
Rosencrantz: Patrick Terry
Guildenstern: Cameron Shahbazi

Semi Chorus: Rheinstimmen Ensemble
Chor: Chor der Oper Köln

Orkest: Gürzenich-Orchester Köln
Dirigent: Duncan Ward
Regie Matthew Jocelyn

 

Muziek:
Regie:

Hoewel Shakespeare één van de bekendste toneelschrijvers is uit de ganse geschiedenis, is het aantal opera’s dat op Hamlet gebaseerd is aan de magere kant. Na een zoektocht op internet vinden we er een twintigtal waarvan een groot deel onbekend is bij het grote publiek, al kunnen we ons voorstellen dat er nog wel enkele zullen bestaan die de tand des tijds niet doorstaan hebben. We vinden, behalve het alom bekende werk van Ambroise Thomas (onlangs gerecenseerd in Opera Gazet), nog één opera terug gebaseerd op  Hamlet: Amleto van de Italiaanse Franco Faccio, een tijdgenoot van Giuseppe Verdi (en dirigent bij de wereldpremière van diens Otello).

Hamlet is een zeer complexe figuur met veel facetten die een uitdaging vormen voor elke vertolker. Helaas kiezen Dean en Jocelyn (de laatste tekende ook voor de regie) voor een erg eendimensionaal beeld van Shakespeare’s held. Het muzikale idioom van Dean is brutaal en vaak luid zodat eigenlijk al van de eerste noot een gevoel van onheil ontstaat. Deze Hamlet twijfelt niet: hij is al van voor aanvang van de voorstelling overtuigd van de moord op zijn vader en heeft diens geest niet meer nodig om hem daarvan te overtuigen. Hij veinst geen waanzin, hij ís waanzinnig. De oorspronkelijke teksten zijn deels herbruikt maar verplaatst en een deel van de scènes werden verwijderd. Enkele opmerkelijke stemkeuzes, zoals de bezetting van Rosencrantz en Guildenstern door contratenoren, zorgen voor hilariteit. Alles bij elkaar waren we blij wanneer de laatste noot van deze bijna drie uur durende opera weerklonk.

 

Donkergrijs en zwart

De regie van Matthew Jocelyn past volledig in hetzelfde plaatje als de partituur: donkergrijze decors, zwarte kostuums en hysterische personages. Deze laatste werden door een goede personenregie en het zangtalent van de solisten zeer geloofwaardig neergezet.

Geen blijspel

Een pluim voor de solisten die deze toch wel moeilijk partituur moesten vertolken. We denken daarbij in de eerste plaats aan de Britse tenor David Butt Philip die als Hamlet bijna de hele voorstelling op het toneel stond. Zijn vocale uithoudingsvermogen is opmerkelijk en hij gooit zich volledig in zijn personage – of toch in het personage dat de regisseur wil opvoeren. Hetzelfde kan gezegd worden van de Duitse sopraan Gloria Rhem die alle grenzen van haar stem diende af te tasten in een waanzinsaria die misschien wel het moeilijkheidsniveau maar zeker niet de schoonheid van de gelijknamige scène in Thomas’ opera bereikte. Dalia Schächter heeft de eerder versleten stem die we ons bij Gertrude kunnen voorstellen. Meer dan behoorlijk bezet waren ook de andere rollen, met als uitschieter Joshua Bloom die met overweldigende stem niet minder dan drie personages vertolkte.

Het Gürzenich-Orchester Köln en het koor van de Keulse opera, eerder ingehuurd om te fluisteren dan om te zingen, stonden onder de leiding van de jonge dirigent Duncan Ward die door de componist zelf was aangezocht en die er alles aan deed om het beste uit de muziek te halen. Het feit dat het orkest links naast de bühne opgesteld werd, vermeed meer dan eens dat de solisten zich dienden te forceren om hoorbaar te zijn.

We begrijpen dat Hamlet geen blijspel is, maar vonden hetgeen Brett Dean en zijn librettist/regisseur van de opera gemaakt hebben veel te ongenuanceerd in vergelijking met het origineel van Shakespeare. Hierdoor hadden we het echt moeilijk om te genieten van de voorstelling. De score die we wilden toekennen wordt echter voor een deel gecompenseerd door de sterke vocale prestaties van het grootste deel van de cast en het orkest.

De voorstelling die we bijwoonden was de laatste uit de reeks, op het moment van dit schrijven is de productie afgelopen. Maar sowieso verwijzen we mensen die graag een minder bekende opera naar Shakespeare’s Hamlet willen zien naar een opname van Faccio’s Amleto die tijdens de Bregenzer Festspiele 2016 werd gemaakt en op DVD/BD en CD is uitgebracht door het label Naxos.

 

Hugo Delava (11-12-2019)


0 0 votes
Article Rating
Hugo Delava

REVIEWER

Favourite composers: Bellini, Braunfels, Donizetti, Mercadante, Meyerbeer, Rossini and Schreker. "Tenor-minded": Michael Spyres, Andreas Schager, Rockwell Blake.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments