Franz Lehár 1870-1948

Bad Ischl en het Lehár Festival gedenken de 150e geboortedag van Franz Lehár  met een online programma, een kranslegging en een speciale postzegel. Op 30 april is het 150 jaar geleden dat Franz Lehár werd geboren. Het stadsbestuur van Bad Ischl en het Lehár Festival hebben een coronabestendig programma samengesteld ter nagedachtenis aan de Maestro van de Zilveren Operette.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Op de ochtend van 30 april leggen vertegenwoordigers van de stad en het Lehár Festival kransen bij het graf van Lehár op de begraafplaats van Bad Ischl, en bij het monument voor de componist in het magnifieke Kuurpark. Uiteraard kan er geen publiek bij aanwezig zijn.

De Lehár Festspiele Bad Ischl hebben samen met Salzkammergut TV een speciaal programma geproduceerd, met nooit eerder gepubliceerde foto’s en filmmateriaal over de ereburger van Bad Ischl. Ook zijn er interviews met prominente operettezangers, die vertellen over hun ervaringen met het werk van Franz Lehár.

De Nederlandse Johannes Heesters zingt op 89-jarige leeftijd “Da geh’ ich zu Maxim” uit Die Lustige Witwe.

De eerste uitzending vindt plaats op donderdag 30 april om 20.00 uur en is ook te zien via een livestream op http://www.fotohofer.at/. De beelden blijven daarna beschikbaar op YouTube.

Franz Lehár werd op 30 april 1870 geboren in Komorn in Oostenrijk-Hongarije. Lehár, wiens vader al militaire kapelmeester was, zou na zijn studie bij onder andere Antonin Dvorák, de jongste militaire kapelmeester van het Kaiserliche und Königliche Leger worden. Hij belandde uiteindelijk in Wenen, waar hij zich  aan de operette wijdde.  Die lustige Witwe was in 1905 een wereldsucces. En de successen volgden elkaar op: Der Graf von Luxemburg, Zigeunerliebe, Eva

“Meine Lippen, sie küssen so heiß” uit de operette Giuditta. In een testosteron opwekkende uitvoering door de onvolprezen Anna Netrebko.

In 1912 kocht Franz Lehár een villa in Bad Ischl. Tot aan zijn dood bracht hij vrijwel alle zomers door in Bad Ischl. Hij voelde er zich senang: “In Ischl heb ik altijd de beste ideeën…”. Veel van zijn meesterwerken kwamen in Bad Ischl tot stand. In 1948 werd hij ereburger en op 24 oktober 1948 blies hij in zijn villa zijn laatste adem uit. Lehár is begraven op het kerkhof van Bad Ischl.

“Hör ich Cymbalklänge” uit Zigeunerliebe. Door Ilona Heryk.

Zijn landgoed in Bad Ischl komt voor op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de “Stöckl”, het bijgebouw van zijn villa, zal binnenkort een Operette-archief worden geopend. Momenteel worden er voorbereidingen getroffen voor een uitgebreide renovatie van de Lehár-Villa.

Franz Lehár is het motief voor een speciale postzegel van de Oostenrijkse Post, die op 11 juli zal worden uitgegeven.

Land des Lächelns. “Dein Ist Mein Ganzes Herz” door José Carreras. “Meine Liebe, Deine Liebe” door Christine Görner en Harry Friedauer. “Ich Möcht’ Wieder Mal Die Heimat Seh’n” door Anneliese Rothenberger.
0 0 votes
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments