Eindejaarsoverdenking. Aanschurken tegen de operamacht.

Aanschurken tegen de operamacht. Kent u die uitdrukking, dames en heren? Ik moest daaraan denken toen ik las dat de verkiezing van Opera van het Jaar weer aan de orde is.  Tegelijkertijd vulde mijn denkraam zich met de uitspraak van Winston Churchill:  “De mensen struikelen nu en dan over de waarheid, maar de meesten krabbelen haastig overeind en lopen snel door alsof er niets was gebeurd.”

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Werdegang

Place de l’Opera was indertijd een geweldig initiatief. De site afficheert zich als “Onafhankelijk Magazine Voor Operaliefhebbers”, en combineert deze onafhankelijkheid met de in elke aflevering aanwezige “Edesche Concertagenda” (“Bert van den Brink – Kersthits op verzoek “) en de eveneens in elke aflevering aanwezige pagina met advertenties van “Dagje uit met DagjeWeg.NL” (“Klauteren en kanonschieten in KidZcity”).

Place de l’Opera heeft zich in de loop der jaren desondanks ontwikkeld tot een aantrekkelijk ogende website, met daarin uiterst relevante informatie voor de operaliefhebber. Het magazine was wat braaf (en soms slaapverwekkend), maar dat werd ruim gecompenseerd door de “reactiemogelijkheid” voor lezers die interessante informatie konden delen en stevig met elkaar in de slag konden gaan.

Plotseling, en met een pijnlijk gebrek aan deugdelijke onderbouwing, werd de reactiemogelijkheid geschrapt. Lezers waren verontwaardigd. Het vermoeden werd geuit dat hier een journalistieke concessie werd gedaan aan een machtig opera-instituut, dat berucht is om de wijze waarop het niet met kritiek kan omgaan. De hoofdredacteur snoerde zijn lezers de mond, wikkelde zich ter rechtvaardiging in allerlei drogredenachtige kronkels, en maakte zijn misstap daardoor alleen nog maar pijnlijker. Een historisch faux pas.

Een site die wel 100% onafhankelijk is, werd inmiddels door dat zelfde machtige opera-instituut beroofd van haar persfaciliteiten, zoals dat eerder al met het onwelgevallige Opera Nederland was gebeurd. Beide media schreven op een wijze die het Opera Presidium niet beviel, en dan ben je aan de beurt…

Place de l’Opera schrapte de soms “onbetamelijke” lezerscommentaren en bleef keurig in de pas lopen, en had dus niets van het Presidium te vrezen.

Tijdens de première van DNO in 2019 was Opera Gazet verhinderd deze bij te wonen. Wij maakten een collegiale afspraak met een van de Magazine-redacteuren om een gastrecensie te schrijven. Zijn kaartje was betaald, alles in kannen en kruiken. Dachten wij. Op het moment dat alles gereed was voor publicatie, meldde de recensent in kwestie “dat hij er toch maar vanaf zag”. Tijdens het bezoek aan Het Muziektheater en de daaruit onontkoombare ontmoetingen, moet iets of iemand de ruggengraatloze scribent hebben doen besluiten om met de gemaakte afspraak zijn reet af te vegen. Pardon my French.

Opera van het Jaar

De arm van het machtige opera-instituut lijkt nog verder te reiken. Place de l’Opera organiseert elk jaar een Opera van het Jaar verkiezing. Ook Opera Gazet werd ooit gevraagd zo’n lijstje te maken, een verzoek waaraan wij uit collegiale overwegingen graag gehoor gaven. Maar zodra Opera Gazet in de clinch lag met DNO, bleef deze uitnodiging achterwege. Beleefd naar de beweegredenen gevraagd, ontvingen wij een arrogant briefje terug. Noch Opera Nederland van Mark Duijnstee noch Opera Gazet mochten en mogen het genoegen smaken om hun namen terug te vinden tussen operakanjers als Peter ’t Hart en Rudolf Hunnik.

Is dit ernstig? Nee, maar wel bedenkelijk.

Olivier Keegel


0 0 votes
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ad Middendorp
Ad Middendorp
1 year ago

“De veronderstelde macht van de arrogantie”.
Een geheel vernieuwd libretto met het luisterrijk koor van de Bezem Brigade.
Zodra de fondsen geworven zijn ga ik er mee aan de slag.

Lia Denis
Lia Denis
1 year ago

Wat een arrogantie!!! Leven wij nog in een land met vrije meningsuiting en nieuwsgaring?????