Court ruling

The appeal against the DNO has unfortunately been lost, and also in a very unsatisfactory manner: the arguments of the other party have been accepted, ours hardly discussed, misunderstood or completely ignored.
In any case, there is clarity. Of course, I’m going to review DNO again (they didn’t think they were rid of me, did they?), but not yet the opening performance on 5 September, because I won’t be in Amsterdam then. A (very good) backup takes over from me.
It’s not chic, and certainly not for the unsuccessful party, to criticise a court ruling. Nevertheless, I would like to share with you one hilarious argument of the court. With regard to the right of free news gathering , it should be noted, says the court, that for each opera performance there are programme booklets available at EUR 10. šŸ˜Š
And now: bravely forward!
Ā 
0 0 votes
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieter K. de Haan.
Pieter K. de Haan.
1 year ago

Ik neem de vrijheid om in mijn moerstaal te reageren. Ik kan me voorstellen, dat u teleurgesteld bent door de uitkomst van de gerechtelijke procedure. Mij heeft die niet verrast. Ik heb die – in weerwil van het feit, dat ik u steun heb betuigd – van het begin af aan als kansloos beschouwd. Op de m.i. zeer goede Oostenrijkse operasite http://www.onlinemerker.com lees ik met enige regelmaat, dar recensenten werken zonder perskaarten en dat zij vinden, dat dat hun onafhankelijkheid ten goede komt. Ik heb ook gelezen, dat het in het Duitstalige gebied voorkomt, dat operagezelschappen recensenten van zelfgeschreven kritieken… Read more »

Pieter K. de Haan.
Pieter K. de Haan.
1 year ago
Reply to  Olivier Keegel

Ik pretendeer niet over meer dan gemiddelde juridische kennis te beschikken. En sinds wanneer zou een jurist zich aan de mening van een leek iets gelegen laten liggen? Behalve dat ik er geen geheim van heb gemaakt de zaak van het begin af aan kansloos te hebben gevonden – en ik was verre van de enige – heb ik er ook blijk van gegeven de maatregel van DNO buitengewoon kinderachtig en zelfs misplaatst te vinden. Was dit trouwens niet al een uitspraak in hoger beroep? Ik kijk overigens uit naar uw recensies m.n. die betreffende voorstellingen van DNO.

Kersten van den Berg
Kersten van den Berg
1 year ago
Reply to  Olivier Keegel

Ik ben juridisch een leek maar vind de maatregel van DNO wel heel sterk naar persbreidel rieken.

Kersten van den Berg
Kersten van den Berg
1 year ago
Reply to  Olivier Keegel

Heb bovendien altijd gedacht dat recensenten, net als columnisten, onschendbaar zijn (zolang zij bepaalde fatsoensnormen niet overschrijden).

Jan de Jong
Jan de Jong
1 year ago

Iedereen die zich een mening over deze zaak wil vormen, vindt hier het complete oordeel van het hof :
https://www.boek9.nl/system/files/B92019/B920190827_Hof_Amsterdam_Nationale_Opera.pdf
Zo loopt men niet het risico afhankelijk te zijn van selectief citeren.

Tom Vermaelen
Tom Vermaelen
1 year ago
Reply to  Jan de Jong

Inderdaad een slecht onderbouwd vonnis, waaruit onbegrip m.b.t. de operawereld en het recensentendom spreekt, en bovendien niet op de kern van de zaak wordt ingegaan. Zoals Kegel terecht opmerkt, hier gaat het om: kan een jarenlang ā€œgetolereerdeā€ recensent bepaalde persfaciliteiten ontnomen worden OMDAT hij in Het Parool een opiniestuk schreef dat DNO niet beviel? Naast de dubieuze kwaliteit van het vonnis, is het inderdaad ook hilarisch, waarover een citaat. Een citaat is altijd selectief, dus meneer De Jong zit er een beetje naast. “Het complete oordeel van het hof” is trouwens openbaar en publiekelijk toegankelijk. Daar hebben wij meneer De… Read more »

Otto Geest
Otto Geest
1 year ago
Reply to  Tom Vermaelen

Wil men zich een mening wil vormen over deze zaak kan zich, in plaats van het vonnis voor zoete koek te slikken, beter op de historische feiten en omstandigheden richten, en de wijze waarop daarmee is omgegaan.

Kersten van den Berg
Kersten van den Berg
1 year ago
Reply to  Jan de Jong

Bedankt, Jan de Jong. Voor mij, linkshandige internetgebruiker, was je link ieder geval handig.

Jan de Jong
Jan de Jong
1 year ago

Het vonnis lijkt me kraakhelder. Er is in dit dossier omstandig geroepen dat de persvrijheid in het geding zou zijn. Quod non. Of de Nationale Opera erg chique heeft gehandeld is een andere zaak. Slim hebben ze het niet in ieder geval niet aangepakt, doordat ze de indruk hadden gegeven Keegel als recensent serieus te nemen. Het is overigens onbegrijpelijk dat een club als de NJV zich voor het karretje heeft laten spannen van iemand die algemene journalistieke principes met voeten treedt. Keegel is een actievoerder met grote liefde en kennis voor opera en kan daar onderhoudend over schrijven, maar… Read more »

Jan de Jong
Jan de Jong
1 year ago
Reply to  Olivier Keegel

Tja, die vooraanstaande juristen zijn er blijkbaar niet in geslaagd om het hof en eerder de rechtbank te overtuigen. En al te graag zullen zij tegen een ordentelijke vergoeding verder of opnieuw procederen. Slechte verliezers zul je altijd houden. Ook mensen die zeggen dat dit hun laatste woord is over een zaak, maar daar toch spijt van hebben en erop terugkomen (wat ik dan wel weer waardeer, want het is een beetje flauw om zelf steeds de publiciteit te zoeken en als er dan een teleurstellend oordeel is, zich terug te trekken. Ergo, net iets minder slechte verliezer.) Mijn huiswerk… Read more »