Brussel komt in 20-21 met verrassingen

De Munt in Brussel brengt in het seizoen 20-21 de volgende opera’s: THE TIME OF OUR SINGING, THE SLEEPING THOUSAND, DIE TOTE STADT, FALSTAFF, THE TURN OF THE SCREW, BASTARDA!, HENRY VIII en PARSIFAL.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

De Munt opent zijn seizoen 2020-21 met de wereldpremière van een nieuwe opera van de Belgische componist Kris Defoort. The Time of Our Singing, naar de gelijknamige succesroman van Richard Powers, is een  symbiose tussen jazz en klassiek.

Hierna volgt The Sleeping Thousand van componist Adam Maor en librettist Yonatan Levy, een opera over het Palestijns-Israëlische conflict. Hedendaagse elektronica wordt gecombineerd met traditionele klanken uit het Midden-Oosten.

Na Die Tote Stadt (dirigent Lothar Koenigs, Regie Mariusz Treliński; met o.m. Roberto Saccà en Marlis Petersen) volgt De Kinderen der Zee van Lodewijk Mortelmans (1868-1952). Honderd jaar na de première vist de Munt deze verborgen parel uit het Belgische operarepertoire op met twee concertante opvoeringen door o.m. Thomas Blondelle, Tineke van Ingelgem en Christianne Stotijn. De muzikale leiding is in handen van Alain Altinoglu.

Na Falstaff, in een regie van Laurent Pelly en onder muzikale leiding van Alain Altinoglu, volgt The Turn of the Screw in een regie van de in Amsterdam zo geliefde Andrea Breth. Muzikale leiding is in handen van Ben Glassberg en Sally Matthews is ook van de partij; zij zingt de rol van Governess.

De figuur van Elizabeth I Tudor (1533-1603) fascineert al eeuwenlang historici, dichters, dramaturgen, schilders en componisten. Ook Gaetano Donizetti wijdde maar liefst vier opera’s aan het elizabethaanse tijdperk: Elisabetta al castello di Kenilworth (1829), Anna Bolena (1830), Maria Stuarda (1834) en Roberto Devereux (1837).

Onder de titel Bastarda! smeden regisseur Olivier Fredj en dirigent Francesco Lanzillotta deze officieuze Tudor-tetralogie nu om tot een ambitieuze biopic, die het leven van Elizabeth I vertelt in twee opera-avonden. Op basis van de muzikale en dramatische zwaartepunten van de originele werken komen ze een volledig nieuwe partituur en dramaturgie, die zich vastbijt in het levensverhaal en de complexe persoonlijkheid van de koningin: een vrouw die ondanks haar macht gevangen zit tussen politiek en haar meest intieme gevoelens.

Brussel sluit de cyclus rond de Tudor-vorsten af met Camille Saint-Saëns’ zelden uitgevoerde Henry VIII. Dit laatste eresaluut aan de grand opéra schetst het portret van de beruchte Engelse koning, op het moment dat hij ten gunste van Anne Boleyn zijn huwelijk met Catherina van Aragon nietig wil laten verklaren en daarvoor zelfs het pauselijk gezag trotseert.

Het opgraven van de verborgen schatten van het Franse repertoire is een heilige missie geworden voor regisseur Olivier Py (Les Huguenots, Hamlet, Dialogues des Carmélites). In zijn landgenoot Alain Altinoglu vindt hij een partner om vanuit de orkestbak deze unieke partituur honderd jaar na de dood van de componist nieuw leven in te blazen.

Het seizoen wordt afgesloten met Parsifal, in een regie van Romeo Castelucci.

Klik HIER voor alle informatie over het nieuwe seizoen, over data, tijden en kaartverkoop.

Baltherskites
0 0 votes
Article Rating
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Willem
Willem
1 year ago

Ik kijk uit naar Donnizetti, met Lenneke Ruiten. 🌷🌷🌷🌷