Belisario bij Theater an der Wien

Een nieuwe produktie van het Theater an der Wien. Premiere op 16 februari  2021: Belisario van Gaetano Donizetti. “Tragedia lirica” in drie akten. 1836.
Libretto van Salvadore Cammarano, naar een bewerking van Eduard von Schenk’s Belisarius door Luigi Marchionni. Eerste uitvoering in Teatro La Fenice, Venetië,  4 februari 1836.

Première: 16 februari 2021. Verdere voorstellingen op 18, 20, 23, 25 en 27 februari 2021, 19.00 uur. Inleiding: zondag 14 februari 2021, 11.00 uur. Voor informatie klikt u HIER.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Belisario: Roberto Frontali
Antonina, zijn echtgenote: Carmela Remigio
Irene, hun dochter: Iryna Zhytynska
Alamiro: Paolo Fanale
Keizer Giustiniano: Stefan Cerny
Eutropio, legeraanvoerder: Rainer Trost
Eudora, vriendin van Irene: Valentina Petraeva
Eusebio/Ottario: Ivan Zinoviev

ORF Radio-Symphonieorchester Wien
Arnold Schoenberg Chor

Muzikale leiding: Oksana Lyniv
Regie: Nigel Lowery

Generaal Belisario keert als overwinnaar terug naar Byzantium. Keizer Giustiniano ontvangt hem met alle egards en laat hem zelf beschikken over de gevangenen die hij heeft gemaakt. Belisario laat iedereen vrij. Een van hen, de jonge Alamiro. toont een opmerkelijke gehechtheid aan de generaal, en wil bij hem blijven.

Belisario: Sinfonia. BBC Symphony Orchestra o.l.v. Mark Elder. ℗ 2013 Opera Rara.

Bij Belisario thuis is het niet allemaal koek en ei. Belisario had met zijn vrouw Antonina twee kinderen: een zoon, Alessi, en een dochter, Irene. Toen Alessi nog heel jong was, verdween hij op een dag, om nooit meer terug te komen. Antonina is er tijdens de afwezigheid van haar man achter gekomen dat Belisario zijn eigen zoon om het leven heeft laten brengen, omdat hem in een droom was geopenbaard dat zoonlief zich eens tegen Byzantium zou keren. De designated murderer had zijn taak bij nader inzien toch maar niet uitgevoerd; hij liet Alessi in het geheim gaan.

Carmela Remigio, hier in Anna Bolena, zingt de rol van Antonina in Donizetti’s Belisario. Theater an der Wien, 2021.

Antonina wil wraak op haar echtgenoot. Ze beraamt met haar minnaar Eutropio een plannetje: door middel van valse brieven wordt Belisario voor de keizer als verrader bestempeld. Het plan slaagt: nu geen eerbewijzen meer voor Belisario. Keizer Giustiniano ontneemt Belisario het licht in zijn ogen en verbant hem. Dochterlief (Irene) kan het niet aanzien en werpt zich op als steun en toeverlaat van haar vader. In de bergen stuiten vader en dochter op buitenlandse troepen, die Byzantium willen innemen.

Hun leider is Alamiro. Ondanks dat Belisario niet echt fijn door Giustiniano behandeld is, blijft hij toch solidair met Byzantium en hij haalt Alamiro over zijn vijandige bedoelingen te laten varen. Aan de hand van een sieraad blijkt dat Alamiro, jawel, Belisario’s verloren zoon Alessi is. Het geluk van het herenigde gezinnetje, althans van vader, zoon en dochter, is maar van korte duur: gevechten breken uit en Belisario raakt gewond. Hij wordt naar de keizer te Byzantium gebracht. Ondertussen heeft Antonina last van gewetenswroeging gekregen en zij biecht bij Giustiniano haar schabouwelijke gekuip en gekonkel op. De keizer neemt geen halve maatregelen en veroordeelt haar ter dood. Haar laatste wens is om haar man om vergeving te kunnen vragen. De stervende Belisario wordt binnengebracht. Antonina knielt naast hem neer en smeekt om vergeving, maar Belisario sterft voordat hij een woord kan zeggen. De keizer ontfermt zich over Irene en Alessi.

 

©Theater an der Wien

 

We like to get in touch with our readers. Comments and remarks are most welcome! (See below.)

0 0 votes
Article Rating
Telmora Novakov

OFFICE ASSISTANT

Telmora Novakov keeps up with the news for Opera Gazet. At the urgent request of the editor-in-chief, she has put the separation of facts and opinions completely behind her.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments