Amsterdams Operakoor verwent

Het Amsterdams Operakoor trakteert op belcanto en verismo

Dominicuskerk, Amsterdam. 1 december 2019

Amsterdams Operakoor o.l.v. Ago Verdonschot

Solistische medewerking: Monique Krüs, Ago Verdonschot

Vleugel: Hans Schellevis

“Ongecompliceerdheid” is een groot goed waar de operawereld steeds minder greep op krijgt. Voor een bezoek aan De Nationale Opera kunt u maar beter afgestudeerd psycholoog -of beter nog: psychiater- zijn om u een weg te banen door de “concepten” die u krijgt voorgeschoteld. Op ongecompliceerde wijze operamuziek uitvoeren is een verworvenheid die men in ons huidige tijdsgewricht slechts met de nodige dosis sluwheid en behendigheid op het spoor komt. De verkeerde afslag in het operadoolhof lokt. Dan eens zit u op een boomstronk in de stromende regen een uitvoering “op bijzondere locatie” bij te wonen, dan weer wordt u geconfronteerd met een geamputeerde “pocket-opera” of bent u tot uw ontsteltenis verzeild geraakt in een “opera scratch”, waar dames met regenkapjes en heren met sandalen opgefokt vrolijk doen en vals zingen. In het ergste geval belandt u in een weiland met uitzicht op een opera “in een nieuw jasje”.

Het operadoolhof

De juiste toegangswegen in het operadoolhof worden versluierd door de snobistische, kwalijk riekende dampen die opstijgen uit de rijen der Mensen van Nu. Maar voor wie zich niet van de wijs laat brengen (no pun intended) is er nog volop te genieten. Lang leve de Oost-Europese tourgezelschappen, en wat ons onderwerp van vandaag betreft: lang leve de amateur-operakoren.

Zangvreugde

Wij woonden op 1 december een uitvoering van het Amsterdams Operakoor bij in de Amsterdamse Dominicuskerk. Het is verbazingwekkend en uitermate genoeglijk om zodra men het godshuis betreedt, zich te mogen onderdompelen in de ware operasfeer, een innig tot tevredenheid stemmende combinatie van kunstlievende welwillendheid en hupsafladderloze bereidheid tot operagenot. Tot grote vreugde stemde ook het programma: Donizetti, Bellini, Ponchielli, Leoncavallo, Mascagni….. Slechts een enkeling verlangde hevig naar het meesterwerk “Waiting for Miss Monroe”.

Het Amsterdams Operakoor maakte zijn reputatie volledig waar: muzikaliteit en zangvreugde streden om voorrang. Voeg daarbij de twee uitstekende solisten, Monique Krüs en Ago Verdonschot, en het gerieflijk gekozen aanvangstijdtip (16:00h, ruim gelegenheid om na afloop de keilenwinkel in te duiken), en de geslaagdheid van deze middag tekent zich af in de scherpst mogelijke contouren. Monique Krüs is een uiterst veelzijdige sopraan; haar “Preghiera” (uit I Lituani van Ponchielli) ging in de meest positieve door merg en been van pure schoonheid. De lichte bariton van dirigent Ago Verdonschot (jazeker, in een dubbelrol deze middag) valt mij steeds weer op door de intense muzikaliteit ervan. Zijn hart klopt in driekwartsmaat: ó-pé-rá, ó-pé-rá….

Koster zoek

Hulde ook voor Hans Schellevis, van wie je gerust kunt zeggen dat hij via zijn vleugel het orkest voor zijn rekening nam. Ook de dappere wijze waarop hij het gevecht aanging met de onwillige bladmuziek (“ik wil niet omgeslagen worden, ik wil terug”) maakte indruk. Waar was de bladomslaander? (Toegegeven, een zenuwslopende baan.) Heeft de Dominicuskerk geen koster die even bij kan springen?

Nog niet genoemd, maar speciale aandacht verdienend was de componist Giovanni Pacini, die op het programma met een overweldigend fraai stuk uit zijn opera Malvina di Scozia. “Nefando eccesso”, uitgevoerd door het Amsterdams Operakoor en bariton Ago Verdonschot, was voor ons een uiterst  plezierige muzikale verrassing. Op het filmpje een andere opera van Giovanni Pacini, La Sacerdotessa di Irminsul.

Op 7 juni 2020 is er een jubileumconcert van het Amsterdams Operakoor, met een integrale uitvoering van L’elisir d’amore. Laten wij het niet merken dat u thuis blijft!

Olivier Keegel (2-12-2019)


0 0 votes
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
A.V. Jar
A.V. Jar
1 year ago

Wat zal ik nog zeggen. Alweer heel goed en mooi geschreven !!!

Ad Middendorp
Ad Middendorp
1 year ago

Met onsteltenis heb ik kennis genomen van de hachelijke avonturen waarin u, in uw onschuld en door uw onvoorwaardelijke liefde voor de opera, zoal verzeild bent geraakt.
Des te groter is mijn waardering voor uw kleurrijke beschrijving van de schitterende uitvoering door het Amsterdams Operakoor, die ik van harte kan beamen.