5. Schubert, de opera’s: Claudine von Villa Bella.

Claudine von Villa Bella (D 239) is, u raadt het al, een Singspiel, en wel op een libretto van Goethe. Gecomponeerd in 1815, voor  twee sopranen, twee tenoren, twee bassen, gemengd koor en orkest. Uiteraard is het werk incompleet. What else is new?  De ouverture is er nog, en van de eerste akte resteren acht nummers. Uit de tweede akte is, evenals uit de derde akte, één nummer bewaard.  Het staat vast dat Schubert meer muziek voor dit Singspiel componeerde, maar die composities zijn verloren gegaan. Op de smakelijke anekdote hierover vergasten wij u later.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Claudine von Villa Bella heeft, in tegenstelling tot vrijwel alle andere andere Schubert-opera’s, een librettist van formaat:  Johann Wolfgang von Goethe. Deze schreef de tekst speciaal voor muziek. Talrijke componisten, en niet de minsten, pakten Goethes tekst op en maakten er een onvergetelijk muziekfeest van. Wij noemen grootheden -wie kent ze niet- als  Ignaz von Beecke, Hugo Franz von Kempen, Johann Friedrich Reichardt, Friedrich Ludwig Seidel, Friedrich Schneider, Johann Christoph Kienlen, Carl Blum, Karl Traugott. Ieder van u zal zo zijn eigen kostbare herinneringen aan deze componisten hebben. Wat ons betreft: geen dag zonder Karl Traugott!

Het Singspiel speelt zich weer eens af op (middeleeuws) Sicilië. Claudine is de dochter van Alonzo, heer van Villa Bella, en Lucinde is haar nicht. Tussen deze Lucinde en de boosaardige bendeleider Carlos von Castelvecchio, alias Crugantino, bloeit iets moois op. Claudine zelf is verloofd met Pedro, de broer van Carlos, maar omdat ze een open blik op de samenleving heeft (ze constateert ruimhartig dat ze de liefde ‘auf allen Wegen’ vindt), bevangen haar amoureuze gevoelens voor Crugantino.  In de bovenstaande video zingt de onvolprezen Gundula Janowitz de ariette “Liebe schwärmt auf allen Wegen”, aan de piano Irwin Gage.

Het filmpje hieronder heeft het relatieve voordeel van bewegend beeld. Met de muzikale kwaliteit van de uitvoerende sopraan, Kaitlyn Wolf, dient men enige compassie te hebben; de opname is van een Junior Recital at California State University Northridge in 2013.

Op de narratieve inhoud van Claudine von Bella Villa moesten wij maar niet verder ingaan. De gehele affaire wordt een Comedy of Errors, vol verkeerd begrepen identiteiten en snaakse vermommingen.

Nog een opmerking bij de onvoltooidheid van dit Singspiel. Deze heeft namelijk  te maken met een ongelukje ten huize van een zekere Josef Hüttenbrenner, de broer van componist Anselm Hüttenbrenner. Vele jaren na Schuberts dood, en een aantal jaren na het ongeluk, verklapte Josef Hüttenbrenner dat het manuscript van de 2e en 3e akte van Claudine von Villa Bella, waarvan bekend was dat het in zijn bezit was, door de butler was gebruikt om er de kachel mee aan te steken. Aan dat zaakje zaten meerdere vreemde luchtjes. Josef was stinkend jaloers op de ontluikende (postume) roem van Schubert, terwijl de reputatie van zijn broer Anselm ernstig verbleekte. Waar is Peter R. de Vries als je hem nodig hebt?

Dit Singspiel zit weer vol uiterst genoeglijke muziek. Beluister hierboven de elegante ariette “Hin und wieder fliegen die Pfeile” van Lucinde, vertolkt door Anneliese Rothenberger.

Ten slotte. Ook Opera Gazet ziet het als haar taak haar lezers wezenlijk op te vrolijken, nu wij al weer weken geteisterd worden door een coronaire sprinkhanenplaag. Daarom bewaren wij het beste nieuws tot het laatst. Claudine von Villa Bella bevat ook weer een Roverslied! Beslist beluisteren op Spotify, klik op Roverslied. En de gehele opera kunt u HIER  consumeren.

Olivier Keegel

0 0 votes
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments