4. Schubert, de opera’s: Die Bürgschaft.

Die Bürgschaft, D 435, is een opera van Franz Schubert voor vier sopranen, drie tenoren, drie bassen, twee baritons, gemengd koor en orkest (1816), in drie bedrijven; onvoltooid. Akte I: negen nummers Akte II: vijf nummers. Akte III: één nummer en één fragment. Eerste uitvoering 7 maart 1908.

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Die Bürgschaft is een alweer fragmentarisch bewaard gebleven opera in drie bedrijven van Franz Schubertm D435. Niet te verwarren met het lied Die Burgschaft D246, dat overigens wel aan de opera ten grondslag lag. De librettist (op basis van een ballade van Friedrich Schiller) is onbekend. Schubert begon met de compositie in 1816. Ja, alweer een Unvollendete, het manuscript geeft er in de derde akte de brui aan. Om met Toscanini te spreken; “Hier eindigt de opera, die onvoltooid is gelaten, [maar niet] omdat de maestro op dit punt is overleden.” Die Bürgschaft werd op 7 maart 1908 in Wenen eenmaal concertant uitgevoerd. In het kader van het Schillerjaar 2005 gaf de Friedrich Schiller University of Jena de eerste scenische voorstelling, aangevuld met muziek van Schubert op basis van Schiller-teksten. Als u een fan bent van stuntelig maar goed bedoeld amateurisme, en als u een zwak heeft voor zangers die niet kunnen zingen, dan kunt u de jongelie HIER   aan het werk zien. Wel op eigen risico.

 
“O göttliche Ruhe ….. Doch wie brennt mich die Glut”.  Uit: Die Bürgschaft van Franz Schubert, D435. Oliver Widmer (bariton), Hungarian National Philharmonic Orchestra.

De tekst is gebaseerd op de ballade van Schiller Die Bürgschaft (de plechtige belofte) en gaat over het verhaal van de vrienden Damon en Phintias (uit de Fabulae van Gaius Julius Hyginus, 1e eeuw v.Chr),  die bij Schiller Möros en Selinuntius heten. Het is een verhaal over vriendschap en loyaliteit. Möros vatte het plan op om de wrede Siciliaanse koning Dionysius te doden. Maar zijn plan werd verijdeld en hij werd tot de kruisdood veroordeeld. Möros vroeg drie dagen respijt en zijn kameraad Selinuntius stond garant voor hem: Die Bürgschaft. Dionysius reageerde sportief: “Je krijgt drie dagen maar als je niet op tijd terug bent, gaat je maatje eraan.” Möros kwam niet op tijd opdagen, dat wil zeggen: de spijkers lagen al klaar, en op het allerlaatste nippertje meldde Möros zich, en nahijgend riep hij de beul toe: “Ik ben degene voor wie mijn maat Selinuntius garant stond!”  Koning Dionysius was bepaald onder de indruk; hij liet de twee vrienden voor zich brengen. Er hoefde niemand meer dood, en Dionysius werd zelfs vriendjes met Möros en Selinuntius. Schattig.

Maar wel een verhaal dat ons begrip wekt voor het onvoltooid blijven van de opera.

I

De opera is geheel vergeten. Wat nog wel eens uitgevoerd wordt, is het “Räuberlied”, hierboven uitgevoerd door het mannenkoor The Academy Singers, tijdens een internationaal koorfestival in 2013.

Olivier Keegel

0 0 votes
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments