3. Schubert, de opera’s: Alfonso und Estrella.

Alfonso und Estrella. Het herontdekken van opera’s en/of operacomponisten is een goede zaak, zolang men althans het schabouwelijke cliché “van onder het stof weggehaald” weet te vermijden.  Het is alweer geruime tijd geleden dat Korngold werd opgegraven, en ook operacomponisten als Halévy en Auber, die wij tot voor kort alleen kenden als de naamgevers van straten in Parijs, staan weer op het repertoire. Händel is hot, Meyerbeer niet aan te slepen. Alleen met Schubert wil het maar niet lukken. “Noemt u eens 10 opera’s van Schubert” is een opgave die menigeen niet verder zal brengen dan het noemen van  Fierrabras.
Zauberharfe en Rosamunde mogen wij niet goed rekenen, dat zijn geen opera’s.
Vandaag werpen wij een blikje op en bieden wij een luisterend oor aan Alfonso und Estrella.
You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Alfonso und Estrella (D 732), een opera in drie bedrijven, werd door Schubert gecomponeerd in 1822. Het libretto is van Franz von Schober. Het was Schuberts poging, een jaar vóór Fierrabras, om een grootse romantische Duitse opera te componeren, nu eens geen Singspiel. Alfonso und Estrella bevat, anders dan Fierrabras, geen gesproken dialoog. (De Here zij geprezen.) Eerste uitvoering, o.l.v. Frans Liszt, in het Hoftheater, Weimar, op 24 juni 1854, dus ruim 25 jaar na Schuberts dood.
 

Een lyrische Jonas Kaufmann in “Schon, Wenn Es Begint Zu Tragen”.

Koning Froila leeft in ballingschap, verdreven door zijn tegenstander Mauregato. Froila woont samen met zijn zoon Alfonso, die van pa een heilige ketting krijgt, een symbool van zijn vroegere macht. In de tweede akte ontmoet Alfonso de dochter van Mauregato, Estrella. Guess what!  Ze vinden elkaar “leuk”, zoals dat tegenwoordig heet. Alfonso schenkt Estrella de heilige kettting, wat wij, van Opera Gazet, tamelijk onbeschoft vinden ten opzichte van pa Froila.
Legeraanvoerder Adolfo, die een oogje heeft op Estrella, begint een opstand tegen Mauregato. De laatste is aan de verliezende hand. De snoodaard Adolfo brengt Estrella in het nauw en door wie wordt ze gered? Uiteraard door Alfonso. Estrella zet daar wat tegenover: ik ben heel toevallig wel een koningsdochter!
De verslagen Mauregato verzoent zich met koning Froila. Ze raken zo’n beetje aan de praat. Men komt het volgende overeen: Mauregato schenkt de hand van zijn dochter aan Alfonso en koning Froila doet afstand, Mauregato volgt hem op. Zo waarlijk helpe hem God Almachtig.

Duett “Freundlich bist du mir erschienen”, door Stephanie Edwards (Estrella), Alexander Aldren (Alfonso). Opéra de Baugé 2019.

Alfonso und Estrella bevat prachtige muziek, maar van enige dramatische structuur is nauwelijks sprake. Hoewel Fierrabras in dit opzicht enige verbetering laat zien (maar niet veel), blijft Schubert toch het genie van kamermuziek, liederen en pianosonates, en in mindere mate van symfonieën. En, hoe spijtig ook, in nog mindere mate van naar de strot grijpende opera’s. Verduveld lastig voor onze moderne regisseurs om hier “schurend, urgent en ontregelend muziektheater” van te maken.

Alfonso: “Welch neuer Hoffnungsstrahl!” Teatro Lirico di Cagliari, 2004.

Alfonso und Estrella mag dan wel geen Singspiel zijn, maar het is een typisch geval van “you could have fooled me”. Zoals gezegd, het werkje is dramatisch minder geslaagd. De muziek, hoe kan het ook anders, is daarentegen allergenoeglijkst, met fraaie aria’s, duetten en ensembles. Het koor is prominent aanwezig.

HIER kunt u de gehele opera beluisteren, met o.m. Rolando Panerai als  koning Froila en Luigi Alva als Alfonso.

 

Olivier Keegel

Duet “Du wirst mir nicht entrinnen!”. Roger Krebs (Adolfo) en Stephanie Edwards (Estrella). Opéra de Baugé, 2019.

0 0 votes
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] verzocht om een Duitse opera te componeren. Schubert kwam aanzetten met Die Verschworenen en Alfonso und Estrella, twee opera’s die voor de lezers die hun Opera Gazet-huiswerk goed gedaan hebben, geen geheimen […]