2. Schubert, de opera’s: Adrast.

Het herontdekken van opera’s en/of operacomponisten is een goede zaak, zolang men althans het schabouwelijke cliché “van onder het stof weggehaald” weet te vermijden.  Het is alweer geruime tijd geleden dat Korngold werd opgegraven, en ook operacomponisten als Halévy en Auber, die wij tot voor kort alleen kenden als de naamgevers van straten in Parijs, staan weer op het repertoire. Händel is hot, Meyerbeer niet aan te slepen. Alleen met Schubert wil het maar niet lukken. “Noemt u eens 10 opera’s van Schubert” is een opgave die menigeen niet verder zal brengen dan het noemen van  Fierrabras.
Zauberharfe en Rosamunde mogen wij niet goed rekenen, dat zijn geen opera’s.
You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Adrast (1819-1820), D 137, een Singspiel voor sopraan, tenor, bas, mannenkoor en orkest, in twee (?) of drie (?) aktes. Onvoltooid. Dertien nummers zijn bekend: 7/8 zijn compleet, en 5/6 zijn schetsen.  (De meningen verschillen.)

Funeral March from “Adrast”, D 137

Tussen 1819 en 1820 werkte Schubert aan een ander Singspeil, Adrast, op een libretto van Johann Mayrhofer, die ook de auteur was van Die Freunde von Salamanka. Het verhaal gaat terug op de geschiedenis van koning Croesus, zoals verhaald door Herodotus  (+/- 485 v.Chr. tot +/- 422 v.Chr.).  Croesus had twee zonen; één was er mismaakt of anderszins uitgedaagd, maar de andere, Atys, was een uitblinkertje. In een droom werd Croesus voorspeld, dat Atys om het leven zou komen door een ijzeren wapen. Uit veiligheidsoverwegingen liet Croesus zijn zoon in het huwelijk treden, ver weg van alle oorlogshandelingen en wapengekletter, met alleen nog de deegroller van zijn vrouw te vrezen. Dan komt er een zekere Adrastus (Adrast) naar het hof; hij heeft bloed aan zijn handen, want hij heeft zijn broer vermoord, waarvoor hij aan Croesus vergiffenis vraagt. Geen punt, zegt Croesus.

Recitatief en aria: “Ein schlafend Kind”, gezongen door Daniel Behle

Adrast, D137. Acte I: Recitatief: “War einer je der Sterblichen begluckt”. Aria: “O Zeus! Brandenburger Symphoniker, Steffen Lachenmann.

Een paar jaar later doet de koning toch een beroep op zijn zoon Atys om in actie te komen: de zwijnenpopulatie moet nodig uitgedund worden, en wel van 1 zwijn naar 0 zwijnen.  Een zwijn is geen “ijzeren wapen”, dus vooruit, gun zoonlief dat verzetje. Croesus zendt Adrastus mee om een oogje in het zeil te houden, maar Adrastus doet een Dick Cheney’tje en helpt Atys per ongeluk naar de andere wereld.  Adrastus is wanhopig en pleegt zelfmoord op het graf van Atys.

Adrast, D137: “Meine Seele, die dich liebt”, vertolkt door Daniel Behle

Dit Singspiel, of wat ervan over is, bevat -en dat is geen verrassing- weer fraaie staaltjes Schubert-lyriek. De scène waarin Croesus in eerste instantie weigert zijn zoon te sturen om op het zwijn te jagen (“War einer je der Sterblichen begluckt”), is dan wel weer indrukwekkend vanwege het dramatische karakter.

We kennen 13 scènes van Adrast, waarvan er slechts 7 integraal zijn overgebleven (sommigen menen 8); van de rest bestaan alleen schetsen en fragmenten.

De acht volledige nummers en vijf schetsen of fragmenten zijn in 2012 gepubliceerd in een nieuwe wetenschappelijke uitgave onder verantwoordelijkheid van  musicoloog en dirigent Mario Aschauer. Met het Harmony of Nations Baroque Orchestra heeft hij de resultaten van jarenlang  onderzoek geconcretiseerd op een CD. Deze CD uit de serie “Klingende Forschung” gaat vergezeld van een rijk geïllustreerde, muziekfilologisch  boekje (ISBN10 3700171269).

Olivier Keegel

Adrast, D137: Act I: Introductie. Martin Nagy en Kammerchor Potsdam.

0 0 votes
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments