1. Schubert, de opera’s: Die Verschworenen.

Het herontdekken van opera’s en/of operacomponisten is een goede zaak, zolang men althans het schabouwelijke cliché “van onder het stof weggehaald” weet te vermijden.  Het is alweer geruime tijd geleden dat Korngold werd opgegraven, en ook operacomponisten als Halévy en Auber, die wij tot voor kort alleen kenden als de naamgever van straten in Parijs, staan weer op het repertoire. Händel is hot, Meyerbeer niet aan te slepen. Alleen met Schubert wil het maar niet lukken. “Noemt u eens 10 opera’s van Schubert” is een opgave die menigeen niet verder zal brengen dan het noemen van  Fierrabras.
Zauberharfe en Rosamunde mogen wij niet goed rekenen, dat zijn geen opera’s.

 

 

You can have any review automatically translated. Click the Google Translate button (“Vertalen”), which can be found at the top right of the page. In the Contact Page, the button is in the right column. Select your language at the upper left.

 

Liederen, kamermuziek en pianosonates, dát is de geniale Schubert. En symfonieën, dat is de iets minder geniale Schubert. Maar opera’s? Joh, doe effe lekker gewoon! Schubert hoort bij opera-abstinenten als Bach en Brahms. Vaak wordt voor Schuberts mislukte opera-inspanningen verwezen naar de krakkemigge teksten waarmee hij moest werken, maar aangezien 90% van alle opera’s het met krakkemikkige teksten moet stellen, lijkt ons dat toch geen doorslaggevend argument.

Toch schreef Franz Schubert een stuk of 15 opera’s, al dan niet voltooid. En dat zijn er heel wat meer dan die ene van Beethoven, waar der taube Bonner toch nog zo’n 10 jaar aan geknutseld heeft.

“Helenes Romanze” door sopraan Roksolana Galayk.
Pianist onbekend.

Schuberts laatste en bekendste opera, de genoemde Fierrabras was de flop die hem er het operabijltje bij liet neerleggen.  Tja, met twee aria’s in 2,5 uur muziek, op een slap aftreksel van een Fidelio-achtig libretto, dat gaan we niet redden…

Laten wij nu op een allergenoeglijkst werkje van Franz Schubert  gestuit te zijn, namelijk Die Verschworenen. Gecomponeerd in 1823, het jaar van Rosamunde, en ja, ook het jaar van Fierrabras. Het Singspiel Die Verschworenen, ook bekend als Der häusliche Krieg, is een eenakter op een libretto van Ignaz Franz Castelli (1781-1862). Tientallen jaren bleef het werk onuitgevoerd, maar in maart 1861 (!) was het dan toch zover, in de Wiener Musikverein. Later toonden ook Duitsland en Parijs belangstelling.

Het is een geestig, lyrisch werkje op een libretto van Ignaz Franz Castelli, over strubbelingen tussen mannen en vrouwen. Castelli baseerde zijn verhaal op Aristophanes’ komedie Lysistrata. Bij Castelli zijn het een groep kruisvaarders, onder leiding van Baron Herbert von Ludenstein, die door hun vrouwen, onder leiding van de Barones, ontmoedigd worden om voortdurend oorlog te voeren.

Die Verschworenen bestaat uit een Ouverture, waarna een duet volgt (“Sie ist’s! Er ist’s!” – filmpje rechts) dat nog wel eens wordt uitgevoerd. Volgen een Romanze (filmpje links), ensembles nog een duet, arietta’s en een Finale. Het geheel neemt een uurtje in beslag, een tijdsspanne die men de composities van de heren Wagner en Meyerbeer van harte ook zou toewensen.

Idealiter begint de opera om 19:30h, hetgeen genoeg ruimte laat om de arbeider zijn bitteruur én zijn avondlijk biertje met een stukje leverworst te gunnen.

Olivier Keegel


0 0 votes
Article Rating
Olivier Keegel

CHIEF EDITOR AND REVIEWER

Chief Editor since 2019. Does not need much more than Verdi, Bellini and Donizetti. Wishes to resuscitate Tito Schipa and Fritz Wunderlich. Certified unmasker of directors' humbug.

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Scholcz
Peter Scholcz
1 year ago

Het is jammer dat voor zulke onbekende composities zijn alleen tweede rangs uitvoerders geïnteresseerd! Sommige passages zijn niet aan te horen!

trackback

[…] van het Kärntnertorheater verzocht om een Duitse opera te componeren. Schubert kwam aanzetten met Die Verschworenen en Alfonso und Estrella, twee opera’s die voor de lezers die hun Opera Gazet-huiswerk goed gedaan […]